- Angajații vor avea acces online securizat la propriul istoric profesional și vor putea descărca extrase oficiale din Registru, urmând să primească notificări la fiecare modificare pe care angajatorul o face la propriul raport de muncă.
- Pe lângă datele actuale din Revisal, angajatorii vor trebui să transmită în REGES-ONLINE și informații despre locul de muncă (fix sau mobil) și durata timpului de muncă și repartizarea acestuia.
- Neînregistrarea în noul sistem în termenul legal va fi amendată cu sume între 15.000 și 20.000 lei. Amenzi se vor da și pentru tranzițiile incomplete.
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților REGES-ONLINE a fost pusă în dezbatere pe 7 martie la Ministerul Muncii și a apărut azi în Monitorul Oficial, aducând o reformă substanțială în ceea ce privește modul în care sunt gestionate datele referitoare la contractele individuale de muncă (CIM) din România. Susținut financiar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 7 – Transformare Digitală, Reges-Online e găzduit într-o platformă informatică sigură și va permite tuturor părților implicate – Inspecția Muncii, angajatori, salariați, instituții și autorități publice – să acceseze datele din CIM-uri într-un mod facil și securizat. Noul sistem va funcționa exclusiv în variantă online.
Hotărârea intră în vigoare astăzi, cu excepția prevederilor sale privind sancțiunile, care vor intra în vigoare în 30 de zile (30 aprilie). Angajatorii vor avea la dispoziție 6 luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra în Reges-Online, adică, mai exact, până pe 30 septembrie. Neîndeplinirea la timp a obligației de înregistrare în sistem (adică în intervalul de 6 luni) va fi considerată contravenție și sancționată cu amenzi între 15.000 și 20.000 lei. În acest timp, angajatorii vor trebui să se asigure că înregistreză în noul Reges toate datele care acum nu se regăsesc în Revisal, dar pe care HG 295 îi obligă să le transmită. Termenul-limită pentru a face asta este tot 30 septembrie, iar o tranziție incompletă la noul Reges le poate aduce angajatorilor amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Totodată, începând cu data de 30 septembrie HG nr. 905/2017 va fi abrogată, iar gestionarea contractelor de muncă se va face exclusiv prin noua platformă. Astfel, nu se va mai folosi aplicația locală Revisal, iar toate operațiunile de transmitere a datelor despre salariați vor avea loc prin intermediul platformei unice REGES-ONLINE.
Una dintre componentele esențiale ale Reges-Online, promisă la nivel legislativ de câțiva ani, dar imposibil de pus în practică în contextul actualei aplicații Revisal, este accesul online pentru angajați și foști angajați, care vor putea să-și verifice propriul istoric profesional și să-și descarce oricând un extras oficial din Registru. Această facilitate va simplifica procesele de dovedire a vechimii în muncă și de obținere a documentelor necesare (de exemplu, pentru pensie sau alte beneficii). Totodată, angajații vor primi notificări cu privire la orice înregistrare pe care o transmite angajatorul cu privire la raportul de muncă.
HG 295/2025 preia mare parte dintre prevederile esențiale cuprinse actualmente în HG nr. 905/2017 privind obligația de a transmite diversele date din contracte în Revisal, însă există și noutăți semnificative: de pildă, transmiterea în Reges-Online a perioadei și a cauzelor de suspendare a CIM (concedii medicale, de exemplu), a locului de muncă fix ori mobil, dar și transmiterea duratei timpului de muncă și repartizării acestuia.
Angajatorii vor continua să aibă obligația de a păstra un dosar personal (fizic sau electronic) pentru fiecare salariat, cu toate documentele aferente. În plus, la încetarea contractului, angajatorul va fi în continuare obligat să elibereze salariatului o adeverință care să ateste vechimea, salariul și alte elemente relevante, precum și un extras din Reges-Online.
În fine, până la final de aprilie ar trebui să vedem în dezbatere și un proiect de ordin cu procedura de acces.