Angajatorii vor avea obligația de a înregistra concediile medicale în noul sistem Reges-Online, aceasta fiind una dintre modificările majore în materie de date noi care vor trebui introduse în noul registru. Obligația reiese în mod direct din HG nr. 295/2025, unde scrie că în cazurile de suspendare în baza certificatelor medicale transmiterea în Reges se face în termen de trei zile lucrătoare de la data înregistrării la angajator a certificatului de concediu medical.
HG nr. 295/2025 a intrat în vigoare la 31 martie 2025, atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial, cu excepția unor prevederi. Încă ceva timp de acum înainte însă, mai precis, până pe 30 septembrie, HG nr. 905/2017 încă mai produce efecte. Această perioadă de șase luni este lăsată la dispoziția angajatorilor care la 31 martie foloseau deja Revisal pentru a face trecerea la noul registru - adică să se înroleze în noua platformă și să completeze datele care nu se regăsesc acum în Revisal. Toți acești angajatori trebuie să fie în Reges-Online la 1 octombrie, însă mai pot utiliza Revisal în toată această perioadă la fel ca până acum.
Una dintre întrebările frecvent adresate în legătură cu transmiterea datelor privind concediile medicale este legată tocmai de această perioadă de așa-zisă tranziție de șase luni: cum trebuie procedat cu medicalele care apar între 31 martie și 30 septembrie?
HG nr. 905/2017 nu obligă angajatorii să transmită medicalele în registru, dar HG nr. 295/2025, da. Ambele sunt însă în vigoare la acest moment - care e obligația legală căreia angajatorul trebuie să i se supună, de fapt?
Dincolo de absurdul situației juridice, soluția firească ce se deduce este următoarea: odată făcută înrolarea în Reges-Online, angajatorii se supun prevederilor HG 295/2025 (deși nu scrie asta în mod expres în cuprinsul hotărârii, însă e interpretarea firească a lucrurilor), adică transmit datele privind concediile medicale, însă nu și înainte de asta, pentru că în contextul HG nr. 905/2017, adică în Revisal, nu există obligația de a transmite aceste date; dacă un angajator se înrolează în Reges-Online pe 1 septembrie, de pildă, nu înseamnă că va trebui să transmită din urmă datele privind concediile medicale apărute în acest răstimp (adică de la 31 martie până la momentul înrolării). HG 295/2025 nu prevede o obligație cu efect retroactiv, ci prevede obligații pentru cei care utilizează noul registru, adică nu și pentru cei care mai așteaptă puțin până să-l folosească, profitând de termenul de tranziție.
Transmiterea la timp a informațiilor este o obligație sancționată în caz de neîndeplinire printr-o amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei (aplicabilă pentru fiecare situație de suspendare neînregistrată).
Comentarii articol (0)