Mituri demontate: Cheltuie România mult cu protecția socială? Eurostat are răspunsurile
Cheltuielile pentru protecţia socială au reprezentat în Uniunea Europeană 28,2% din PIB în anul 2016, România fiind pe ultimul loc în UE la acest indicator, cu doar 14,6% din PIB, în comparaţie cu peste o treime din PIB în Franţa, Finlanda şi Danemarca, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
La nivelul UE, ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB a scăzut uşor de la 28,3% în 2011 la 28,2% în 2016, în timp ce în România aceasta s-a redus de la 16,5% în 2011 la 14,6% în 2016.
Isărescu: Plata impozitelor dă dreptul românilor să ceară statului spitale și autostrăzi
Plata impozitelor este o corvoadă pentru mulţi români, dar plata acestoră dă dreptul contribuabililor să ceară statului să ”îşi îndeplinească menirea”, iar fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi şi spitale, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Isărescu a spus că, pentru mulţi români, plata impozitelor este o corvoadă, dar este un act necesar, a spus el în cadrul conferinţei ”TAXEDU - Educaţia fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale”. Portalul TAXEDU, creat cu sprijinul Comisiei Europene (CE) îşi propune să informeze şi să educe tinerii în legătură cu rolul impozitelor.
De ce se amână discuțiile pe bugetul pe 2019. Explicațiile lui Teodorovici
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că proiectul de buget pentru 2019 nu va fi discutat joi în ședința de Guvern, dar nu a precizat dacă acesta va fi adoptat până la sfârșitul anului sau abia anul viitor.
„Mai trebuie clarificate anumite aspecte. Unii întreabă: cum faceţi rost de fondurile pentru investiţiile locale, cele 10 miliarde de euro? Cum o să derulaţi investiţiile prin parteneriatele public private pe infrastructură? Aceste elemente au fost prinse în bugetul pentru 2019, dar mai sunt etape procedurale”, a spus ministrul de Finanțe.
Comentarii articol (1)