În contextul în care, în luna iunie 2018, legislația din domeniu a suferit o serie de modificări, recent, ANRE a publicat pe propriul website o serie de informații legate de montarea detectoarelor automate de gaze. Astfel, conform acestora, detectoarele automate de gaze naturale trebuie instalate în toate camerele în care pot apărea scăpări de gaze naturale, inclusiv pe casa scărilor blocurilor.
Legislația privind proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale stabilește că în anumite încăperi în care se montează aparate ce utilizează combustibili gazoși (centrale termice, aragazuri etc.) trebuie instalate detectoare de gaze naturale.
Mai exact, detectoarele de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere trebuie instalate în camerele dotate cu geamuri care au “o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.)„.
Totodată, aceste detectoare automate de gaze naturale trebuie montate și în încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate. Astfel, potrivit informării ANRE, “pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale”.
Normele tehnice privind realizarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale stabilesc că electroventilele ce acționează automat robineții de închidere trebuie amplasați, în funcție de fiecare caz în parte, înaintea fiecărui contor, pe fiecare ramificație importantă, pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc. sau la baza fiecărei coloane.
În cazul în care plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de siguranță și estetică corespunzătoare, este admisă montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.
Detectoarele automate de gaze naturale și electroventilele corespunzătoare pot fi instalate numai de către firme autorizate de ANRE, iar instalațiile vor fi verificate la intervale de cel mult doi ani. Revizia tehnică a instalațiilor de gaze naturale se face la cel mult zece ani.
Comentarii articol (40)
Subsemnatul Sova Mircea, locuiesc in sos. Pantelimon nr. 309, bl. 8 sc. E, ap. 199, et 1o, sector 2, Bucuresti. Conform legii acum 5 ani administratia blocului a facut contract de instalare de detectoare de gaz in fiecare apartament. De la un timp detecorul instalat in bucatarie a inceput sa faca un zgomot care ma deranjeaza. Am sesizat administratia blocului care a spus verbal ca sa-l scot din priza. Am aflat ca si la alte apartamente de pe scara a aparut acelasi fenomen. Am inteles ca sernzorul de gaz s-a invechit si trebuie schimbat. Cum trebuie sa procedez pana Administratia blocului face demersuri pentru schimbarea senzorului de gaz deoarece in momentul de fata, din punct de vedere legal, sunt descoperit deoarece daca se intampla ceva eu am scos instalatia din priza. Administratia nu-si asuma nici o raspundere!
Deși am un detector de faze in apartament asociația ne obliga să-l punem si pe cel de al doilea , in conditiile in care locuiesc la etajul 4 si țeava de gaze este la baza parchetului . Cat este de Ok acest lucru . Multumesc frumis .
Desi am un detector de gaze montat in apartament, asociatia ne obliga sa mai montam inca unul.
Cat este de OK acest lucru?
Centrala si aragazul sunt in bucatarie unde am sensor de gaz. Este obligatoriu sa am si pe holul din casa daca am o teava?
În 2018 am fost obligat să pun detector de gaze ca legea, ca trebuie, ca altfel taie gazul. 300 lei.
Acum iar ca legea ca trebuie- trebuie altul. Wireless. sa corespundă cu altele ce urmează a fi montate pe scară - 340 lei.
Nu este un abuz ???