Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2018, care cuprinde aceste noutăți, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 44 din 17 ianuarie 2019. Cea mai mare parte a acestei legi intră în vigoare în trei zile de la publicare, adică duminică, însă pentru ca prevederile despre care discutăm aici să se poată aplica efectiv în practică e nevoie de norme suplimentare, încă neadoptate.
Prin această lege, parlamentarii au venit cu ideea înregistrării din oficiu a contribuabililor în sistemul electronic pentru comunicarea la distanță a actelor de la organul fiscal central.
"În scopul comunicării actelor administrative prevăzute la alin. (16) (emise de organul fiscal central prin mijloace de comunicare la distanță - n.red.) organul fiscal central poate să înregistreze din oficiu contribuabili/plătitorii în sistemul de comunicare electronică prin mijloace electronice de transmitere la distanță", prevede, mai exact, Legea nr. 30/2019.
Numai că, așa cum reiese din prevederile publicate, înregistrarea din oficiu va presupune o primă intervenție din partea Fiscului și o intervenție secundară, din partea contribuabilului, care va trebui să finalizeze acest proces de înregistrare din oficiu.
Dacă însă contribuabilul nu va finaliza procedura de înregistrare în 15 zile de când i s-au transmis datele pentru înregistrare și nu are cum să primească efectiv actele fiscale prin sistemul electronic, atunci i se vor comunica doar prin publicitate, așa cum prevede Codul de procedură fiscală: prin publicarea unui anunț la sediul organului fiscal emitent și pe pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Procedura de înregistrare din oficiu în sistemul electronic de comunicare la distanță nu este detaliată în această lege, pentru că va face obiectul unui ordin de ministru ce va fi adoptat ulterior.
Comentarii articol (0)