Cum s-a dezvoltat România? Adevăruri mai mult sau mai puțin știute despre economie
A trecut anul Centenarului, dar ne uităm puţin în spate, la cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire, la cum a evoluat economia, nivelul de trai şi la cum s-a dezvoltat această ţară. Intenţia a fost de a vedea linii directoare, de a trage concluzii şi mai ales învăţăminte. Cine nu cunoaşte istoria riscă să o repete.
Şi în acest demers, descoperim că România, mai mică sau mai mare, s-a dezvoltat mai bine cu ajutorul capitalului străin. Şi atunci când am avut puseuri naţionaliste, lucrurile au ieşit prost. Ar trebui să fie o lecţie clară pentru momentul actual, în care avem din partea puterii un discurs acid la adresa grupurilor străine, o exacerbare a naţionalismului.
Cum au reușit marile magazine să crească și în 2018, în ciuda presiunilor economice
Piaţa de retail din România a reuşit anul trecut să îşi menţină ritmul de creştere, în ciuda presiunilor legate de majorarea salariilor angajaţilor şi a unui consum mai redus. Şi nici din punct de vedere al livrărilor de spaţii noi nu au excelat.
Cifra de afaceri a crescut cu 12 procente, dublu faţă de creşterea consumului. Marile magazine au găsit însă resurse să crească pe fondul unei inflaţii de peste 5%, care a provocat consumatorii să lase mai mulţi bani la casă. Şi chiar dacă am mai temperat puţin consumul din cauza incertitudinilor legate de majorarea preţurilor pe toate segmentele, tot avem o economie care creşte din consum.
Calcule BNR: Doar două bănci ar rezista după „taxa de lăcomie”
După ce controversata ordonanță a așa-numitei taxe pe lăcomie a intrat în vigoare, a apărut și primul studiu de impact. Banca Națională a României avertizează că sistemul bancar va fi îngenunchiat de noile prevederi gândite de Eugen Teodorovici.
O scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier și ministru de finanțe susținut de PSD, arată că sistemul bancar va pierde 680 de milioane de lei în acest an şi - atenție! - 3,4 miliarde de lei anul viitor.
Comentarii articol (0)