Controlul inopinat este reglementat de Codul de procedură fiscală. În acest act normativ scrie că „organul fiscal poate efectua un control fără înștiințarea prealabilă a contribuabilului/plătitorului, denumit în continuare control inopinat”.
Un control inopinat poate să fie făcut de autorități pentru verificarea faptică și documentară, atunci când există informații despre încălcări ale legislației fiscale. Acesta mai poate consta în verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unei companii, în corelație cu cele deținute de firma supusă unui control fiscal (control încrucișat).
De asemenea, un control inopinat mai poate consta în „verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific”, după cum prevede Codul.
Durata unui control inopinat poate fi de maximum 30 de zile, aceasta fiind stabilită concret, de la caz la caz, de conducătorul organului de control. Bine de știut este că, de ceva timp, un control inopinat se poate desfășura concomitent cu o inspecție fiscală.
„Pentru aceleași operațiuni și obligațiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent și un control inopinat cu o inspecție fiscală derulată la același contribuabil, cu excepția situației în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operațiuni și obligații fiscale supuse unei inspecții fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecție fiscală este competentă să efectueze și un control inopinat”, este explicat în lege, cu precizarea că durata controlului inopinat nu intră în calculul duratei inspecției fiscale.
Procedural, când începe controlul inopinat, inspectorul trebuie să-și prezinte legitimația de control și ordinul de serviciu. Iar orice control inopinat trebuie trecut în registrul unic de control.
Pentru desfășurarea adecvată a controlului inopinat, compania trebuie să pună la dispoziție un spațiu potrivit și cele necesare. Însă există și varianta desfășurării controlului la sediul organului fiscal ori în alt loc stabilit de comun acord.
„Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului/plătitorului. Inspecția fiscală se poate desfășura și în afara programului de lucru al contribuabilului/plătitorului, cu acordul scris al acestuia și cu aprobarea conducătorului organului de inspecție fiscală”, scrie în Codul de procedură fiscală referitor la inspecția fiscală, însă această regulă este valabilă și în cazul controlului inopinat.
Printre altele, în timpul verificării sunt examinate documentele din dosarul fiscal al contribuabilului, se controlează concordanța dintre datele din declarațiile fiscale și cele din evidența contabilă și fiscală a firmei, se inspectează locurile de activitate, însă pot fi cerute și informații de la terți.
La terminarea controlului inopinat, autoritățile fiscale încheie un proces-verbal, iar un exemplar al acestuia este comunicat firmei verificate. Vizavi de cele constatate în procesul-verbal, contribuabilul își poate exprima punctul de vedere în maximum cinci zile lucrătoare de la comunicarea acestuia.