Impozitarea specifică a societăților din anumite sectoare economice este reglementată prin Legea nr. 170/2016 și prin normele sale de aplicare. Impozitul specific este datorat, în 2019, de către societățile care au înscrise în actul constitutiv, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre următoarele activități:
- 5510: hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530: parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590: alte servicii de cazare;
- 5610: restaurante;
- 5621: activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629: alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630: baruri și alte activități de servire a băuturilor.
În mod evident, simpla înregistrare a acestor activități nu îndreptățește o societate să solicite aplicarea impozitului mixt, fiind nevoie ca activitatea să fie efectiv desfășurată, alături de alte activități economice înregistrate în actul constitutiv al societății. Totuși, dacă desfășoară și activități ce ies din sfera impozitului specific, firmele datorează și impozit pe profit, ajungându-se astfel la impozitarea mixtă.
Microîntreprinderilor nu li se aplică nici impozitul specific, nici impozitul mixt, chiar dacă ele desfășoară sau ar putea desfășura activități din lista celor care cad sub incidența acestor coduri CAEN și activități impozitate pe profit.
Trebuie amintit faptul că plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere este de un milion de euro.
Firmele care sunt obligate, conform legii, să aplice impozitul specific trebuie să notifice Fiscul atât la momentul intrării în regimul specific de impozitare, cât și la schimbarea condițiilor care determină ieșirea din acest regim de impozitare.
Impozitul mixt este datorat de către societățile care desfășoară activități mixte, dintre care cel puțin una se regăsește în lista codurilor CAEN amintită mai sus. În acest caz, se stabilește un impozit mixt, astfel:
- impozit specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN enumerate mai sus (desfășurate efectiv), conform formulelor de calcul de aici;
- impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.
În ceea ce privește declararea și plata impozitului specific, prima se face semestrial prin formulatul 100, până la data de 25 a lunii următoare semestrului, iar a doua se face până la aceeași dată, în tranșe egale. Pentru anul curent, prima tranșă se achită până la 25 iulie 2019, iar a doua - până la 27 ianuarie 2020. În cazul impozitului pe profit, declararea se face prin formularul 101, până la data de 25 martie 2018.