Modificările vin la puțin timp după o altă modificare substanțială a Codului fiscal, făcută prin ordonanță de urgență și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Sinteza celor mai importante modificări din noua OG
Avocatnet.ro a început analiza documentului și a început publicarea unor articole prin care explică ce noutăți se aduc. Iată sinteza celor mai importante:
1. Modificări la Legea societăților - se iau în vizor firmele neperformante financiar și se îngreunează acordarea dividendelor
Împărțirea profitului unei firme sub formă de dividende va fi îngreunată. Noutățile vizează atât firmele care împart trimestrial dividende, cât și firmele care au avut pierderi în trecut. Spre exemplu, firmele care au înregistrat pierderi în ultimii 5 ani vor nu vor putea distribui dividende până nu acoperă pierderile.
Firmele care timp de doi vor fi considerate neperformante prin prisma activului net vor fi dizolvate la solicitarea Fiscului. Concret, Ministerul de Finanțe va întocmi, pe baza bilanțurilor depuse de companii, liste cu societățile al căror activ net s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris. Ulterior, ANAF va formula acţiuni de dizolvare pentru toate societățile care au fost înscrise pe această listă în doi ani consecutivi. Atenție! Ideea nu este nouă, ANAF are dreptul și în prezent să ceară dizolvarea companiilor aflate în această situație, nouă este doar reglementarea mai clară a cadrului prin care Ministerul de Finanțe și ANAF vor proceda pentru dizolvare.
Companiile al căror activ net s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social vor fi obligate să își majoreze capitalul social prin conversia în acțiuni sau părți sociale a datoriilor față de acționari/asociați. Firmele care nu își majorează capitalul urmează să fie amendate cu sume calculate procentual – de la 5% la 10% din valoarea datoriilor care ar fi trebuit convertite în acțiuni sau părți sociale, dar nu mai puțin de 5.000 de lei.
2. Modificări fiscale și de procedură fiscală
Proiectul de OG aduce și modificări în ceea ce privește verificările pe care le fac inspectorii fiscali la companii - fie ele inspecții sau controale inopinate. Spre exemplu, inspectorii antifraudă vor fi obligați să prezinte, atunci când încep un control inopinat la firme, un aviz prin care să-și motiveze verificările. În prezent, Codul de procedură fiscală nu conține o asemenea dispoziție. În plus, apar noutăți importante care vizează și inspecțiile fiscale.
Se reglementează, în premieră, consolidarea fiscală pentru impozitul pe profit. Practic, la fel ca în cazul grupurilor de TVA, se vor putea crea grupuri de plătitori de impozit pe profit, pentru a compensa profitul cu pierderea la nivel global. În vară, la o conferință de presă, Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale la Deloitte, a explicat cam ce ar însemna consolidarea fiscală la impozitul pe profit. „Ce ar însemna acest lucru? Ar însemna, la fel cum este acum la TVA consolidarea fiscală, că, dacă am un grup de societăți, în care am, să spunem, două societăți -- una este pe profit, una este pe pierdere --, atunci, să mă uit la sarcina fiscală a grupului și cele două sume să se compenseze, astfel încât, ca grup, să nu am o povară suplimentară cu impozitul pe profit. Adică să pot să compensez pierderile dintr-o societate cu profiturile din altă societate”, a spus atunci specialista.
Alte măsuri
Apare o procedură specială de eșalonare pentru firmele cu datorii mai vechi de 2017, iar companiile se vor putea înscrie în ea timp de șase luni de la apariție, facilitatea expirând după această perioadă.
Avocatnet.ro continuă analiza actului normativ, iar articolele publicate până acum sunt disponibile aici, urmând ca lista materialelor să fie actualizată în permanență până la epuizarea tuturor noutăților legislative cuprinse în noul OG.