avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit profit nerepartizat 2009
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

profit nerepartizat 2009

Nu am repartizat profitul aferent anului 2009, la o SC, SRL.
1)CAT TIMP POT STA CU ACEL PROFIT NEREPARTIZAT IN SOLD?????(este legal?)
2)as putea sa majorez capitalul social cu c/v acestui profit nerepartizat??Dar mai trebuie sa platesc ceva la stat??
3)Daca majorez capitalul social, cu aceasta suma reprezentand profit nerepartizat 2009,ce avantaj am, sau ce dezavantaj am?? Cu ce ma ajuta sa am capitalul social mare???
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 12:10, 9 Decembrie 2010
Profitul acela nerepartizat poate sta in sold,nu este nimic ilegal.
Daca vreti sa-l repartizati aveti urmatoarele optiuni :
-rezerva legala
-marire capital social
-dividente
Capitalul social majorat da un plus de credibilitate firmei in fata bancilor si partenerilor de afaceri.....acestia sunt un profit al societatii si mai puteti sa ii folositi si pentru contractare de credite bancare,achizitie de mijloace fixe...etc
Deci,nu e nimic rau in a majora capitalul social.
Parerea mea este ca daca repartizati la majorare de capital treceti si prin 16% impozit; ca sa fiu foarte clar inteles:
-profit impozabil = 100
- impozit pe profit = 16
- disponibil pt repartizare = 100-16=84
- presupunand ca fd de rezerva (acel 5% pana la 20% din capital) e "saturat", doriti repartizare la majorare de capital,
- impozit pe dividende 84*16%=13.44
Adica majorati capital cu 70.56.

Succes!

fane:) , parerea mea este ca nu mai avem si impozit pe dividende...


.... art. 7, alin 1, pct 17 din Legea 571/2003 Cod fiscal, cu modificările şi completările ulterioare:

"12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;" ...
:)


In concluzie, in loc sa distribuim direct dividende si sa le impozitam, facem intai majorare de capital, apoi prin alta Adunare Generala diminuam capitalul... :hm:
Cand faceam eu cursuri de Drept (acum 100 ani :D) asta se chema infractiune de inselare a legii (a profita de lacunele legii). Oare azi care ar mai fi riscul de a fi interpretat astfel? :)
fplopeanu a scris:

Parerea mea este ca daca repartizati la majorare de capital treceti si prin 16% impozit; ca sa fiu foarte clar inteles:
-profit impozabil = 100
- impozit pe profit = 16
- disponibil pt repartizare = 100-16=84
- presupunand ca fd de rezerva (acel 5% pana la 20% din capital) e "saturat", doriti repartizare la majorare de capital,
- impozit pe dividende 84*16%=13.44
Adica majorati capital cu 70.56.

Succes!


Profitul nerepartizat aferent anului 2009, existent in soldul contului 1171, este profit net (a fost deja impozitat). In consecinta, in conditiile majorarii capitalului social nu se mai aplica cota de 16% reprezentand impozitul pe profit.
Nu se plateste nici impozit pe dividende (art. 7 alin. 1 pct. 12 lit. a din Codul Fiscal si pct. 100^1 din Norme).

Faptul ca la majorarea capitalului social cu profitul realizat de societate, nu se aplica impozit pe dividende are nu reprezinta o "inselare a legii". Aceasta actiune are o explicatie logica. Prin transferul sumei reprezentand profit (element de capital propriu) la capitalul social (element de capital propriu), se produce o autofinantare a societatii. Asociatii nu intra in posesia efectiva a acestei sume. Prin aceasta autofinantare, firma isi mareste probabilitatea de a realiza profit in viitor. Profit care la randul lui va fi impozitat.
In conditiile reducerii capitalului social, se va impozita diferenta dintre valoarea de aport si valoarea partii sociale la momentul reducerii capitalului.

Alte discuții în legătură

Deductibilitate alte rezerve barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua! As vrea sa majorez capitalul social din alte rezerve(1068) constituite din profitul anului 2008. Intrebarea mea ar fi: [u]se plateste impozit[/u] pe ... (vezi toată discuția)
Profit nereprtizat 2008-2009 catalinus1980 catalinus1980 Mi-a ramas profit nerepartizat in contul 117 din anii 2008 si 2009 pe care asociatii vor sa-l ridice sub forma de dividende. Avand in vedere ca au trecut deja ... (vezi toată discuția)
Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)