avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit profit nerepartizat 2009
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

profit nerepartizat 2009

Nu am repartizat profitul aferent anului 2009, la o SC, SRL.
1)CAT TIMP POT STA CU ACEL PROFIT NEREPARTIZAT IN SOLD?????(este legal?)
2)as putea sa majorez capitalul social cu c/v acestui profit nerepartizat??Dar mai trebuie sa platesc ceva la stat??
3)Daca majorez capitalul social, cu aceasta suma reprezentand profit nerepartizat 2009,ce avantaj am, sau ce dezavantaj am?? Cu ce ma ajuta sa am capitalul social mare???
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 12:10, 9 Decembrie 2010
Asa are o logica (nu stiu in ce masura avem si Norme metodologice) dar pentru a avea imagine fidela ar insemna recunoasterea unui impozit amanat aferent acestei diferente. Incepe se devina tot mai interesant :)
Impozitul amanat nu este recunoscut deocamdata in legislatia romaneasca. Chiar daca ar fi recunoscut, acest impozit se refera la impozitul pe profit, ceea ce nu priveste speta de mai sus pentru ca majorarea capitalului social se face din profitul net al societatii (deci impozitul pe profit a fost deja aplicat).
Ce se "amana" in cazul de fata este impozitul pe dividende, dar acest impozit se aplica pe venitul asociatului, deci nu are legatura cu activitatea firmei. Firma, in cazul impozitului pe dividende, are doar obligatia de a-l retine din venitul cuvenit asociatului si a-l vira la termenul prevazut de lege la bugetul statului.
Impozitul amanat nu este recunoscut dpdv fiscal, dar pentru a avea o imagine fidela a capitalurilor proprii consider ca e imperios necesara recunoasterea imediata in contabilitate a acestei obligatii latente (chiar daca este a viitorilor beneficiari; vorbim de o valoare neta, intrinseca, pe care un actionar o poate obtine efectiv in eventualitatea iesirii din asociere).
Multumesc pentru "challenge" si hai sa inchidem subiectul! :vishenka:
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Fănel Plopeanu, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate alte rezerve barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua! As vrea sa majorez capitalul social din alte rezerve(1068) constituite din profitul anului 2008. Intrebarea mea ar fi: [u]se plateste impozit[/u] pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)
Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)