Este vorba de Legea 295/2020, care se aplică deja din 24 decembrie 2020. Printre zecile de pagini de modificări fiscale ale acesteia este și una referitoare la durata maximă a inspecțiilor fiscale, care a fost criticată de specialiști de când s-a anunțat că va fi reintrodusă.
Mai precis, la stabilirea duratei maxime a unei inspecții fiscale nu mai sunt luate în calcul perioadele de suspendare legală a inspecției fiscale, potrivit articolului I, punctul 24 din noul act normativ:
„În cazul în care inspecția fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute la alin. (1) (duratele maxime ale inspecțiilor fiscale, ce sunt amintite mai jos - n. red.) în care nu se includ perioadele de suspendare legală a inspecției fiscale, inspecția fiscală încetează, fără a se emite raport de inspecție fiscală și decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere. În acest caz, organul de inspecție fiscală poate relua inspecția, cu aprobarea organului ierarhic superior celui care a aprobat inspecția fiscală inițială, o singură dată pentru aceeași perioadă și aceleași obligații fiscale (...)”.
Prevederea subliniată este noua adiție adusă alineatului 2 al articolului 126 din Codul de procedură fiscală. Așa cum scriam mai sus, specialiștii spun că asta înseamnă că inspectorii fiscali vor putea să prelungească inspecțiile fiscale chiar și pe ani întregi, la fel cum se întâmpla înainte de apariția noilor coduri fiscale (adică înainte de 2016).
„Care este consecința practică? Este foarte simplă. În opinia mea, ar trebui ca efectiv să nu dureze mai mult de 360 de zile inspecția. Păi, cum ajungeam, în trecut, în situațiile acelea în care dura șapte ani [inspecția fiscală]? Prin suspendări. (...) Legea le va permite [inspectorilor fiscali] să prelungească controalele enorm de mult”, avertiza Călin Stan, avocat la EY România, într-o conferință de fiscalitate de la începutul anului 2019, atunci când schimbarea fusese anunțată de autorități.
Călin Stan a explicat atunci că, înainte de apariția noilor coduri fiscale, inspecțiile fiscale puteau fi prelungite pe ani întregi. Acesta a dat și exemple pe care le-a întâlnit personal - inspecții care s-au întins pe șapte-opt ani.
Codul de procedură fiscală stabilește, la alineatul 1 al articolului 126, o durată maximă pentru desfășurarea unei inspecții fiscale. Concret, o inspecție fiscală poate avea o durată de:
- 180 de zile pentru contribuabilii mari și pentru contribuabilii care au sedii secundare, indiferent de mărime;
- 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
- 45 de zile pentru ceilalți contribuabili.
În cazurile în care inspecția fiscală nu se termină într-o perioadă reprezentând dublul duratelor respective (adică 360, 180 și 90 de zile), aceasta încetează automat. Totuși, nu se mai poate spune că aceste termene sunt fixe, din moment ce pot intra în ele și perioadele de suspendare.
Aceasta este doar una dintre modificările recent oficializate care vizează inspecțiile fiscale la companii. Despre celelalte poți afla mai multe de aici.
Comentarii articol (0)