Înainte de a trece la categoriile de dări datorate statului pentru veniturile din salarii, trebuie să aruncăm o privire și asupra noutăților așternute de anul trecut până azi. Cum ar fi, de exemplu, noua valoare a salariului minim -- 2.080 de lei -- și salariul minim diferențiat pentru studii - 2.350 de lei. Pentru angajații din domeniul construcțiilor, indiferent ce funcții ar ocupa, este obligatoriu, de anul acesta, salariul minim de 3.000 de lei.
A. Impozitul pe venit
Modul de impozitare al veniturilor este același pentru aproape toată lumea și indiferent că e vorba de un contract cu normă întreagă sau cu normă parțială: 10% impozit pe salariu, conform Codului fiscal.
Spunem aproape pentru toată lumea pentru că mai e și situația celor care sunt scutiți de impozit, indiferent că lucrează la stat sau la privat - cinci categorii de scutiți. În plus față de primele patru categorii de mai jos a apărut, începând de la 1 ianuarie anul acesta, categoria angajaților din construcții pentru care, timp de zece ani, nu se ia impozit pe salarii, în anumite condiții. Iată, concret, care sunt categoriile de scutiți:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;
- persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unități alimentare);
- angajații din domeniul construcțiilor, dacă angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv; scutirea de impozit se va aplica dacă veniturile lunare brute din salarii realizate de lucrători sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.
B. Contribuția la sănătate
La salariații cu normă întreagă:
- CASS e 10% din salariul brut;
- pentru salariații din construcții există o scutire totală de la plata CASS dacă veniturile lor brute sunt de maximum 30.000 de lei lunar și angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv.
La salariații cu normă parțială:
- CASS e 10% din salariul brut; exact ca în cazul de mai sus, scutirea pentru cei din construcții rămâne valabilă;
- din ce buzunar e plătit: și din al salariatului, și din al angajatorului, în sensul că 10% se aplică la salariul brut pentru part time și angajatorul plusează cu o sumă care e diferită, de la caz la caz, respectiv o diferență până se atinge valoarea pe care CASS ar fi avut-o dacă s-ar fi aplicat la salariul minim brut.
C. Contribuția la pensii
La salariații cu normă întreagă:
- pentru condiții normale de muncă, CAS e 25% din salariul brut, datorată în întregime de salariat;
- pentru condiții condiții deosebite de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);
- pentru angajații din construcții cu salarii brute lunare sub 30.000 de lei există o cotă diminuată de CAS, începând de la 1 ianuarie: 21,25%, dar care se aplică numai dacă angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv.
La salariații cu normă parțială:
- pentru condiții normale de muncă, CAS e 25% din salariul brut, datorată în întregime de salariat; în plus, angajatorul trebuie să pluseze, dacă e cazul, cu o diferență până se atinge valoarea pe care CAS ar fi avut-o dacă s-ar fi aplicat la salariul minim brut (detalii, aici);
- pentru condiții condiții deosebite de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 4%;
- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 8%;
- de asemenea, pentru angajații din construcții rămâne valabilă cota redusă de CAS în condițiile de mai sus.
D. Contribuția asiguratorie de muncă
Contribuția aceasta e datorată în întregime de angajator, e în cuantum de 2,25% și se aplică indiferent de tipul de contract (part time sau normă întreagă) și chiar dacă salariatul e scutit de impozitul pe venit.
Totuși, de la 1 ianuarie, chiar și această contribuție s-a redus pentru angajații din construcții menționați în tot cuprinsul acestui articol. Ce a spus Guvernul? Că angajatorii nu mai plătesc toată valoarea de 2,25%, ci doar nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale - adică 15% din cota CAM.
Câteva aspecte de menționat în acest context
Pe de o parte, aminteam la început, avem acum și un salariu minim diferențiat -- 2.350 de lei -- pentru funcțiile unde sunt necesare studii superioare și angajatul are cel puțin un an vechime în domeniul acelor studii. În piața muncii există situații în care astfel de angajați ocupă posturi part time pentru care sunt necesare studii superioare. Prin urmare, e necesară raportarea contribuțiilor la salariul diferențiat pentru astfel de studii.
Pe marginea acestor situații, precum și a celor în care vorbim de angajați part time din construcții, specialiștii în fiscalitate au subliniat că angajatorii riscă să plătească mai mult pentru acești salariați, de la 1 ianuarie, pentru că trebuie să se raporteze la salariile minime de 2.350 de lei și 3.000 de lei. Costurile crescute se explică tocmai prin acel mecanism gândit de guvernanți pentru taxarea contractelor part time și la care parlamentarii nu au vrut să renunțe.
De asemenea, Inspecția Muncii a oferit recent o lămurire foarte importantă apropo de oferirea salariului minim de 3.000 de lei în construcții: el este obligatoriu pentru toți salariații angajatorilor care desfășoară activități în sectorul construcții (lista codurilor CAEN pentru care este valabil).