Înainte de toate, să introducem în discuție cele trei salarii minime la care ne raportăm anul acesta: 2.300 de lei, valoarea generală, recent introdusă prin HG nr. 4/2021, 2.350 de lei, valoarea salariului minim diferențiat pentru studii superioare, pentru cei care au o vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor respective și salariul minim brut diferențiat pentru construcții de 3.000 de lei.
Util: Calculator salariu minim pe țară 2021
Legislația fiscală prevede taxarea proporțională în cazul veniturilor din munca part time. Asta înseamnă că impozitul și contribuțiile (cotele) se aplică la veniturile pentru orele lucrate, iar nu așa cum se făcea până la final de 2019, raportat la full time. Vechea regulă se aplica exclusiv la contribuțiile la pensii și sănătate, nu și la impozitul pe venit.
Astfel, impozitul pe venit de 10% se aplică veniturilor part-time cu excepția celor care sunt scutiți de impozitare, scutire care e valabilă și la normă întreagă, și la part time: persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, cele care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, activităţi pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele vizate de aplicarea impozitului specific (baruri, hoteluri, restaurante, catering, unități alimentare), angajații din domeniul construcțiilor, dar numai dacă veniturile lunare brute din salarii realizate de lucrători sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.
Apoi, cota de CASS e de 10% din salariul brut, datorată de angajat. Excepția o constituie angajații din construcții, unde pentru veniturile între 3.000 și 30.000 de lei lunar, CASS nu se reține. Totuși, mai e o condiție aplicabilă: firma să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din construcții.
Cota de CAS este de 25% din salariul brut, datorată de angajat, însă în două situații angajatorul plusează și el cu câteva procente aici. Mai exact:
- pentru condiții normale de muncă, CAS e 25% din salariul brut, datorată în întregime de salariat;
- pentru condiții condiții deosebite de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);
- dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul are în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);
Excepția de la regula cotei de 25% este reprezentată tot de angajații din construcții, und, conform Codului fiscal, pentru veniturile între 3.000 și 30.000 de lei există o cotă diminuată de CAS: 21,25%, dar care se aplică numai dacă angajatorii lor activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv (aceleași condiții ca mai sus).
Și, în fine, CAM - contribuția aceasta e datorată în întregime de angajator, e în cuantum de 2,25% din salariul brut și se aplică chiar dacă salariatul e scutit de impozitul pe venit.