Potrivit Codului fiscal, la clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice se plătește anual impozitul aplicând o cotă între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
- fie valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
- fie valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință;
- fie valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.
Dacă nu se poate face calcul prin aplicarea acelei cote reduse în situațiile de mai sus, atunci se aplică o cotă mai mare, de 2% asupra valorii impozabile determinate conform Codului fiscal. Mai simplu, se plătesc mai mulți bani decât ar fi cazul.
O preocupare în privința impozitului datorat ar trebui să o aibă cei de la prima situație dintre cele trei de mai sus dacă nu au întocmit un raport de evaluare în ultimii cinci ani, adică din 2014. Timpul nu este însă pierdut.
Codul încă le mai permite celor cu imobile nerezidențiale să-și facă un astfel de raport la un evaluator autorizat și să-l depună la Fisc până la 1 aprilie. Asta, ca să nu plătească un impozit mai mare anul acesta. Riscul de a plăti un impozit majorat apare și în cazul firmelor care au imobile în proprietate. Concret, companiile cu clădiri nereevaluate în ultimii trei ani pot fi obligate să achite un impozit majorat la 5%, conform Codului fiscal.
Primul termen la plata impozitelor pe clădiri este 1 aprilie, iar plata integrală până la această dată poate aduce contribuabilului o reducere de până la 10%. Al doilea termen este 30 septembrie. Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care au imobile în proprietate plătesc impozit diferit, în funcție de destinația imobilului respectiv - dacă e doar de locuit, dacă are destinație nerezidențială sau este un imobil mixt.
Imobilele nerezidențiale sunt acele spații folosite pentru activități administrative, comerciale, de agrement, financiar-bancare, sociale, turistice, inclusiv sedii ale persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale/familiale sau profesiilor liberale: medici, avocați, arhitecți, experți contabili, traducători etc.
Comentarii articol (4)