Practica inspectorilor Fiscului în controalele la companii este una agresivă atunci când vorbim de beneficiile salariale acordate angajaților. Concret, personalul de control caută să includă la impozitare orice cheltuială aparent nejustificată.
Pentru a susține această idee, Stela Andrei, director impozit pe venit și contribuții sociale la EY România, a dat câteva exemple relevante la o conferință anuală de fiscalitate, desfășurată joi în București. Specialista a subliniat că acestea sunt cazuri cât se poate de reale cu care s-au confruntat unele companii din România și care ar trebui să pună ceilalți angajatori în gardă.
1. Cheltuielile de protocol cu apa pot fi considerate beneficiu integral impozabil dacă firma nu dovedește că apa de la robinet este nepotabilă. Mai precis, într-un asemenea caz recent, Fiscul a cerut un act care să demonstreze că, în urma unei analize/expertize, s-a certificat că apa de la rețea nu poate fi băută.
„La cheltuieli de protocol, apa. Cred că orice companie -- majoritatea companiilor -- asigură apă pentru angajații săi. Surpriză! La un control fiscal, inspecția a solicitat societății să facă dovada că a făcut analiza sau expertiza apei de la robinet că nu ar fi potabilă. Pentru că societatea nu avea o astfel de expertiză, a considerat că toată cheltuiala cu apa ca fiind un beneficiu salarial impozabil”, a explicat Stela Andrei.
2. Decontarea combustibilului: trebuie verificat dacă există alternative viabile pentru transportul în comun. Un alt aspect ce poate fi verificat îndeaproape de autoritățile fiscale este practica de a da salariaților vouchere de combustibil sau decontarea cheltuielilor acestea.
„Voucherele de combustibil sau cheltuielile cu combustibilul. Sunt multe societăți care fie decontează, fie acordă angajaților vouchere de combustibil pentru a acoperi cheltuiala cu drumul de la birou acasă.
Avem două cazuri: unul este fericit, unul este mai puțin fericit, cel puțin în stadiul în care este în momentul de față. Unul fericit a fost la un control fiscal. Inspecția a făcut o analiză extrem de detaliată, a analizat care sunt mijloacele de transport în comun pe care ar putea să le folosească angajatul, care este cheltuiala pentru abonament și care este intervalul de ore în care acel mijloc în comun este disponibil. Favorabil în cazul angajatorului respectiv a fost pentru că suma totală ar fi fost aproximativ aceeași, cu cele trei abonamente, ca decontarea combustibilului. Problema majoră era că, dacă ar fi folosit mijloacele de transport, nu ar fi ajuns niciodată la timp la birou. Și, în consecință, pentru că aleatoriu a ales exact o persoană care era într-o situație favorabilă angajatorului, inspecția fiscală a concluzionat că, într-adevăr, este justificabil și nu a impus.
În celelalt caz, din păcate, inspecția a considerat că este un venit salarial impozabil și a emis o decizie. Acum urmează să se vadă, prin contestație, care va fi rezultatul final. Dar voucherul de combustibil a fost acordat pentru că nu exista un mijloc de transport în comun direct până la domiciliul angajatului. Existau contraargumente, existau documente justificative pentru această cheltuială și, totuși, organul fiscal a considerat ca fiind un beneficiu impozabil”, a detaliat specialista de la EY România.
3. Team building-ul ca cheltuială impozabilă. Până și team building-urile sunt considerate de către Fisc o cheltuială ce trebuie impozitată, iar angajatorii deja încep să fie prudenți în acest sens.
„Team building. Avem cu toții, nu? Foarte pe scurt: aparent, reprezentanții de la inspecțiile fiscale sunt foarte atenți la Facebook. Ce postează angajații din team building? Risc. Ca acordare din partea companiilor, am înțeles că deja unele au început să impoziteze o parte din cheltuieli ca fiind un beneficiu impozabil. Unii, extrem de prudenți, impozitează tot”, a spus Stela Andrei.
4. Dacă dai tricouri salariaților fără să ai o justificare reală, vorbim tot de un beneficiu impozabil. Practic, dacă nu este ceva acordat în baza legislației securității și sănătății în muncă (echipament de protecție) sau pentru a fi folosit în scop de business, Fiscul consideră cheltuiala ca fiind beneficiu impozabil.
„Produse promoționale - tricouri cu numele firmei inscripționat. Au fost considerate ca fiind venituri salariale impozabile. Pentru că angajatorul nu a putut să dovedească faptul că este un echipament de protecție sau că este folosit în scop de afaceri”, a mai precizat specialista de la EY.
Comentarii articol (2)