Schimbări oficiale și discuții din 2019
Comisia de Strategie și Prognoză îi spune Fiscului ce firme să verifice. Acest lucru vine ca urmare a unui protocol încheiat la începutul anului între Comisie și Fisc. Practic, reprezentanții Fiscului se folosesc de indicatorii statistici proprii și de cei ai Comisiei pentru a face analizele de risc, cu scopul de a găsi sectoarele de activitate și companiile care prezintă riscuri fiscale.
Procesele-verbale din controalele Fiscului nu pot fi uneori mijloace de probă, reiese dintr-o decizie pe care a dat-o Curtea Constituțională în primăvara acestui an și care deja produce efecte. Este vorba despre procesele-verbale din controalele fiscale făcute la cererea organelor de urmărire penală, atunci când există riscul dispariției unor mijloace de probă sau de schimbare a unei situații de fapt.
Saloanele de înfrumusețare vor fi verificate sanitar în avans, conform unui proiect de ordin pregătit de Ministerul Sănătății. Schimbarea majoră va fi că saloanele de înfrumusețare vor fi verificate în avans pentru obținerea autorizației sanitare, nu ulterior autorizării, așa cum se întâmplă acum.
Sancțiuni mai dure pentru firmele care nu stârpesc ambrozia. Măsura este inclusă într-un proiect de lege dezbătut actualmente în Parlament. Mai precis, se prevede sancționarea mai agresivă a firmelor care nu iau măsuri pentru combaterea buruienii ambrozia - amenzile vor pleca de la 10.000 de lei, în loc de 5.000 de lei, și vor ajunge până la 20.000 de lei. În plus, firmele amendate deja, care nu iau măsuri rapide, vor risca inclusiv aplicarea unei noi amenzi, în funcție de întârzierea cu care acționează.
Tendințe din verificările desfășurate în 2019
Fiscul e agresiv în controalele referitoare la beneficiile salariale. La începutul anului am aflat despre practica inspectorilor în controalele la companii pe beneficiile salariale acordate angajaților, conform specialiștilor EY România. Printre altele, am informat că cheltuielile de protocol cu apa pot fi considerate beneficiu integral impozabil dacă firma nu dovedește că apa de la robinet este nepotabilă, că, în privința decontării combustibilului, trebuie verificat dacă există alternative viabile pentru transportul în comun sau că team building-ul este considerat cheltuială impozabilă.
Controale inopinate mai multe, mai ales pe dotarea cu noile case de marcat. În a doua jumătate a anului curent, autoritățile au devenit din ce în ce mai agresive în verificarea companiilor care încă n-au trecut la noile case de marcat cu jurnal electronic. Iar inclusiv specialiștii Deloitte România au remarcat asta la clienții lor. În mare, inspectorii se duc în control mai ales la comercianții de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse nealimentare, dar și la unitățile de alimentație publică (restaurantele, cluburile, barurile, cafenelele, patiseriile), piețele, centrele comerciale, florăriile, serviciile de înfrumusețare (coafor, frizerie, centru de relaxare) și service-urile auto.
Inspecțiile fiscale și controalele antifraudă, „rezervate” contribuabililor de risc mare. Tot pe final de an, chiar șefa Fiscului ne-a explicat despre cum se schimbă treptat abordarea inspectorilor în controale: se trece deja la un sistem în care cei cu risc mic sunt verificați sumar și chiar ajutați cu problemele pe care le au, iar cei cu risc mare sunt verificați des prin controale de amploare.
Indiciul care poate însemna că urmează o inspecție fiscală. Și, pentru că tot vorbim de această schimbare radicală de atitudine a Fiscului, în acest an am mai aflat ceva important. Inspectorii urmează o procedură anume pentru a decide să declanșeze sau nu o inspecție fiscală: se derulează un control operativ și inopinat al Direcției Antifraudă, prin care se află dacă riscurile bănuite sunt confirmate sau infirmate.
Vămuirea cu încetineală poate fi evitată de importatori. În toamnă am aflat, de la EY, că există întârzieri destul de mari în vămi, din cauza procedurilor greoaie pe care le pun în practică autoritățile. În acest sens, specialiștii au recomandat apelarea la două proceduri simplificate: amânarea momentului plății taxelor de import și vămuirea la domiciliu.
Dacă ești prins cu muncitori la negru, ești verificat constant. Munca nedeclarată este combătută de inspectorii muncii prin intensificarea controalelor la angajatorii la care s-au găsit în trecut lucrători la negru. Sau cel puțin așa reiese din cel mai recent raport anual de activitate al Inspecției Muncii. Cu alte cuvinte, firmele găsite cu probleme sunt avute constant în vedere pentru controale.