1. Firmele mari întocmesc dosarul anual, dar celor medii și mici li se poate cere în cadrul inspecției fiscale. Obligația de a întocmi anual dosarul prețurilor de transfer revine companiilor mari, în anumite condiții. Termenul-limită de întocmire este identic cu cel pentru depunerea declarației anuale de impozit pe profit, adică 25 martie 2019. Totuși, inclusiv firmelor medii și mici li se poate cere dosarul, dar numai în cadrul inspecției fiscale.
2. Fiscul își intensifică anul acesta controalele pe domeniul prețurilor de transfer. Anul 2019 aduce o intensificare a controalelor la firme pe domeniul prețurilor de transfer, conform estimărilor specialiștilor de la EY România. Astfel, n-ar fi rău să știi ce recomandă aceștia pentru a reduce riscurile ce țin de prețurile de transfer.
3. Controalele pe prețuri de transfer au devenit din ce în ce mai complexe. Cei de la EY au făcut și o apreciere asupra evoluției inspecțiilor fiscale pe domeniul prețurilor de transfer. Mai precis, este bine de știut că acestea au devenit, în ultimi ani, mai puțin formale, inspectorii fiscali intrând tot mai des în detalii. Practic, de la verificări formale s-a ajuns ca dosarul prețurilor de transfer să fie o adevărată sursă de probleme pentru companii.
4. Nouă aspecte importante observate în practica inspectorilor fiscali. Specialiștii EY România au prezentat recent tendințele din inspecțiile fiscale pe prețuri de transfer, de care orice firmă ar trebui să țină cont. Este vorba, mai exact, de ariile de risc, verificarea formală vs. verificarea în detaliu, respectarea politicii de prețuri de transfer, documentația pregătită la nivel de grup, actualizarea dosarului, perioadele de start-up, segmentarea datelor financiare, aria serviciilor și ajustarea voluntară. Iată ce zic și specialiștii de la Niculeasa și Asociații în legătură cu problematica prețurilor de transfer.
Comentarii articol (0)