Veniturile din dividende se numără printre veniturile din investiții pentru care Codul fiscal prevede că se datorează taxe la stat. Mai precis, pentru dividende se plătește impozit pe venit și, în anumite condiții, CASS.
În anul 2020, cota de impozitare pentru veniturile din dividende este de 5%, deși se tot vorbește de câțiva ani de eliminarea acesteia. „Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final”, scrie în Codul fiscal.
Impozitul pe dividende trebuie calculat, reținut și plătit la stat de către companiile care plătesc aceste venituri către persoanele fizice, însă regula se aplică chiar dacă se plătesc dividende către o altă firmă. De principiu, impozitul trebuie declarat prin formularul 100 și achitat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata dividendelor.
„În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor”, este explicat în Cod cu privire la dividendele distribuite, dar neplătite.
Referitor la CASS, această contribuție este datorată de persoanele fizice care estimează că în 2020 vor încasa venituri din dividende a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute. Mai precis, este vorba de un plafon de 26.760 de lei, în condițiile în care salariul minim este de 2.230 de lei în acest an.
În cazul veniturilor din dividende, se iau în calcul dividendele încasate începând cu anul 2019. Mai precis, persoanele fizice care au încasat în 2019 dividende și/sau care estimează că vor încasa în 2020 dividende trebuie să depună la Fisc declarația unică până la data de 15 martie 2019 (există posibilitatea ca acest termen să fie amânat din nou). Desigur, asta în cazul în care vorbim de depășirea plafonului legal.
Baza de calcul pentru stabilirea CASS, a cărei cotă este în 2020 de 10%, este echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 26.760 de lei. Așadar, vorbim de CASS de 2.676 de lei pentru întreg anul 2020, adică 223 de lei pe lună.
Atenție! Plafonul de la care CASS este obligatorie se calculează luând în considerare și veniturile independente, din drepturi de autor sau din chirii, printre altele, nu doar cele din dividende. Cu alte cuvinte, dacă o persoană fizică obține bani atât din dividende, cât și din chirii, de exemplu, datorează CASS dacă depășește, prin cumularea respectivelor venituri, plafonul de 26.760 de lei.
Împărțire anuală sau trimestrială?
În esență, un dividend este o cotă-parte din profitul companiei, care se plătește fiecărui asociat, scrie în Legea contabilității. Dividendele se pot împărți atât anual, după încheierea exercițiului financiar, cât și trimestrial, în timpul acestuia, însă numai dacă există un profit din care să se împartă bani.
Dacă se merge pe distribuirea trimestrială, acest lucru se face numai în baza situațiilor financiare interimare, iar dacă se merge pe distribuirea anuală, acest lucru se face numai în baza situațiilor financiare anuale. Practic, plata se poate face trimestrial, la un termen stabilit de adunarea generală a asociaților sau prin lege specială, iar la final se face o regularizare a diferențelor prin situațiile financiare anuale.
Plata diferențelor rezultate din regularizare se face în 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale.
Concret, dacă se optează pentru dividendele interimare, profitul poate fi împărțit mult mai repede decât dacă se optează pentru procedura obișnuită. Dacă în primul caz este posibilă împărțirea dividendelor în cursului exercițiului financiar, după încheierea fiecărui trimestru din an, în cazul al doilea este posibilă numai după încheierea exercițiului financiar și întocmirea situațiilor financiare anuale.
Situațiile financiare interimare se pot întocmi la finele fiecărui trimestru al anului, după ce se face o inventariere a patrimoniului. Situațiile financiare anuale se pot întocmi în anul următor, de obicei până în jurul sfârșitului lunii mai. Ambele categorii de bilanțuri trebuie transmise autorităților fiscale - primele în 30 de zile de la aprobarea internă, iar celelalte până în jurul sfârșitului lunii mai a anului următor.
Regulile contabile pentru împărțirea dividendelor sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.802/2014 (situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate) și în Ordinul Ministerului Finanțelor 2.844/2016 (Standardele Internaționale de Raportare Financiară).
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.