Dacă sunteți amendat contravențional, organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani. Acest termen, totuși, nu curge de la momentul la care a fost aplicată sancțiunea contravențională, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut obligația de a plăti amenda.
Cu alte cuvinte, dacă sunteți amendați pentru o contravenție rutieră astăzi, termenul de prescripție va începe să curgă de la 1 ianuarie 2020.
De asemenea, este important să rețineți că legea prevede anumite cazuri de suspendare și de întrerupere a termenului de prescripție. Suspendarea înseamnă că, pentru o perioadă, termenul nu mai curge, urmând să își reia cursul, ulterior. Pe de altă parte, întreruperea, dacă operează, duce la o nouă curgere a termenului.
Astfel, un exemplu de suspendare este sustragerea bunurilor și veniturilor debitorului de la executarea silită.
Altcumva, exemple de întrerupere a termenului de prescripție sunt: îndepliniriea de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii în orice alt mod a datoriei sau îndeplinirea, în cursul executării silite, a unui act de executare silită.
Atenție! Este foarte important să știți că, dacă o amendă de circulație, de exemplu, s-a prescris, plata acesteia nu vă dă dreptul la a cere restituirea banilor plătiți.
Comentarii articol (7)