Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă le impune angajatorilor să transmită agențiilor de muncă județene în a căror rază își au sediul/domiciliul toate locurile de muncă vacante, în cinci zile lucrătoare de la vacantarea lor.
Apoi, atunci când acele posturi au fost ocupate, angajatorul trebuie să transmită acest lucru în cel mult o zi la agenția de care ține. Neîndeplinind aceste două obligații de notificare, angajatorii pot fi amendați cu sume între 3.000 și 5.000 de lei, conform aceleiași legi.
Mai departe, cei care angajează șomeri înregistrați la agențiile de forță de muncă și beneficiari ai indemnizației de șomaj trebuie să anunțe angajarea în termen de trei zile - dar neapărat la agențiile unde șomerii angajați au fost înregistrați ca beneficiari ai indemnizației de șomaj. Și aici legea prevede o amendă, de data asta între 5.000 și 10.000 de lei.
Precizarea e importantă -- șomerii beneficiari ai indemnizației de șomaj -- pentru că în limbajul comun se obișnuiește numirea tuturor celor fără un loc de muncă drept șomeri. În legislație, șomeri sunt numai cei care îndeplinesc criteriile legale, care sunt înregistrați la agențiile de forță de muncă și-și caută efectiv un angajator. Nu toți sunt și beneficiari ai indemnizației de șomaj, întrucât ea se acordă pe o perioadă finită de timp.
Aceeași Lege nr. 76/2002 îi atenționează și pe cei care plănuiesc să facă concedieri colective. Aceștia trebuie să înștiințeze intenția de concediere agenției de care aparțin. Mai departe, ei sunt obligați la acordarea preavizelor și, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligați să înștiințeze agențiile cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Dacă nu respectă acest lucru, angajatorii riscă amenzi între 3.000 și 5.000 de lei.