avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Locuri vacante si AJOFM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Locuri vacante si AJOFM

Buna ziua,

Unitatea la care lucrez face angajari in mod periodic, fara insa sa anunte la AJOFM vreo lista a locurilor vacante.
Nici celor pe care ii angajam nu le cerem vreo repartitie sau alte documente de la somaj.
De fapt nici nu ne intereseaza statutul lor, atunci cand ii angajam (someri in plata, someri fara plata indemnizatiei, proaspat demisionati din alte parti, proaspat concediati etc.)

Este legal cum procedeaza unitatea? Ne expunem la vreun fel de sanctiune? Daca da, ce sanctiune si care e temeiul legal?

Precizez ca unitatea nu doreste nici un fel de facilitati fiscale pentru ca angajeaza someri, si este multumita sa nu declare nimic la AJOFM (daca prin asta nu savarseste vreo contraventie).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLEMENT PINTILIE , Consilier juridic 16:59, 31 August 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 10.
(1) Angajatorii au obligaţia sã comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncã, în cãror razã îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncã vacante, în termen de 5 zile lucrãtoare de la vacantarea acestora.
...
Art.41
...
(2) Angajatorii care au încadrat în muncã, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care aceştia au fost înregistraţi.
...

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
a) necomunicarea lunarã a locurilor de muncã vacante prevãzute la art. 10;
...
e) nerespectarea prevederilor art. 41 alin. (2);
...

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. c), e), g) şi i), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...


2. - Daca comunicati Agentiei de Somaj locurile de munca vacante si va este repartizat cineva cu dispozitie de repartizare nu sunteti obligat sa-l angajati.
- Pe verso-ul dispozitiei de repartizare aveti o instiintare pe care o completati si in care scrieti ca refuzati angajarea.
Sigur nu exista o transparenta decizionala la unitatea dv pe Lg 76/2002 intrucat nici dv nu urmariti avantaje sau facilitati!Dar,va pot denunta multi catre ITM sau Finante!Atentie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajari din somaj cirsteaioana cirsteaioana buna ziua daca un angajator angajeaza o persoana care nu spune ca este somer este pasibil de amenda? (vezi toată discuția)
Repartitie de la ajofm dumilor dumilor Buna ziua! Am o firma noua, fara salariati deocamdata. Vreau sa angajez un sofer. Trebuie sa solicit repartitie de la AJOFM? Pentru aceasta repartitie merge ... (vezi toată discuția)
Dispozitie repartizare somaj remuspr remuspr Este necesara dispozitie de repartizare in cazul unui contract de munca incheiat cu un pensionar ? Multumesc ! (vezi toată discuția)