Ghid Fiscal 3 in 1, o formã avansatã de prezentare a legislaþiei fiscale, prin încorporarea normelor de aplicare în textul legii, pânã la nivel de alineat sau literã. Este un Dictionar de termeni si expresii din Codul fiscal si normele de aplicare Codul de procedura fiscala si normele de aplicare ce poate fi achizitionat din Magazinul Online Avocatnet.ro .
Va prezentam in continuare un extras din acest ghid fiscal.
AJUSTAREA = operatiune de modificare a taxelor/impozitelor sau a bazei de calcul a acestora. Operatiunile pot fi efectuate de catre contribuabil sau de catre organul fiscal. Situatii în care pot inteveni operatiuni de ajustare:
- AJUSTAREA BAZEI IMPOZABILE A TVA
- AJUSTAREA DREPTULUI DE DEDUCERE (AJUSTAREA TAXEI DEDUCTIBILE)
- AJUSTAREA PROFITULUI
AJUSTAREA BAZEI IMPOZABILE A TVA = operatiune de modificare (diminuare/majorare) a bazei impozabile a taxei pe valoarea adaugata (TVA) (a se vedea si BAZA IMPOZABILA A TVA).
- Furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi fiscale sau alte documente legal aprobate, cu valorile înscrise cu semnul minus când baza de impozitare se diminueaza sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Documentele respective se vor înregistra în jurnalul de vânzari, respectiv de cumparari, si vor fi preluate în deconturile întocmite de furnizor si, respectiv, de beneficiar, pentru perioada fiscala în care s-a efectuat ajustarea (a se vedea si DOCUMENT JUSTIFICATIV)
- Ajustarea este permisa în urmatoarele cazuri:
1. Daca au fost emise facturi fiscale si, ulterior, operatiunea este anulata total sau partial, înainte de livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
2. În cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
- Retururile de bunuri au acelasi tratament ca si refuzurile partiale sau totale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
3. În situatia în care reducerile de pret (rabaturi, remize, risturne, sconturi si alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor), sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, precum si în cazul majorarii pretului ulterior livrarii sau prestarii.
- În cazul reducerilor de pret acordate de producatorii/distribuitorii de bunuri pe baza de cupoane valorice, în cadrul unor campanii promotionale, se considera ca aceste reduceri sunt acordate în beneficiul comerciantilor care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar daca în circuitul acestor bunuri de la producatori/distribuitori la comercianti s-au interpus unul ori mai multi intermediari cumparatori-revânzatori
4. Contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului; ajustarea este permisa începând cu data de la care se declara falimentul.
- În acest caz beneficiarii nu au obligatia ajustarii taxei deductibile.
- Ajustarea este efectuata de furnizori/prestatori si este permisa numai în situatia în care data declararii falimentului beneficiarilor intervine dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile fiscale emise înainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. În acceptiunea Codului fiscal, data declararii falimentului este data pronuntarii hotarârii judecatoresti finale de închidere a procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, hotarâre ramasa definitiva si irevocabila (a se vedea si AJUSTAREA DREPTULUI DE DEDUCERE).
5. În cazul în care cumparatorii returneaza ambalajele în care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.
Referinte:
- Art. 138 din Codul Fiscal (Legea 571/2003, cu completarile si modificarile ulterioare; Monitorul Oficial partea I, nr.927 din 23/12/2003)
- HG 44/2004 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, cu completarile si modificarile ulterioare (Monitorul Oficial partea I, nr.112 din 06/02/2004)
AVERTISMENT = sanctiune contraventiala care consta în atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savârsite, însotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.
- Avertismentul se aplica în cazul în care fapta este de gravitate redusa si se poate aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica.
- Avertismentul se poate aplica si în cazul în care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
- Avertismentul se adreseaza oral atunci când contravenientul este prezent la constatarea contraventiei si sanctiunea este aplicata de agentul constatator. În celelalte cazuri avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei, cu rezolutia corespunzatoare.
- Daca sanctiunea a fost aplicata de instanta prin înlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment, comunicarea acesteia se face prin încunostintare scrisa.
(a se vedea si SANCTIUNE CONTRAVENTIONALA).
Referinte:
- Art. 5-7 din Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu completarile si modificarile ulterioare (Monitorul Oficial partea I, nr.410 din 25/07/2001)
Comentarii articol (0)