Toate casele de marcat folosite de firme în România urmează să figureze într-un registru național de evidență, prin care Fiscul va monitoriza online toate aparatele respective. Practic, firmele vor fi obligate să-și conecteze la internet casele de marcat, astfel încât datele fiscale să ajungă direct la ANAF.
Momentan, registrul nu este functional, însă, chiar și așa, aparatele tot trebuie înregistrate la ANAF pentru a funcționa în mod legal, printr-o procedură care presupune completarea și depunerea unor formulare tipizate la Fisc. Fiecare casă de marcat primește de la ANAF un număr unic de identificare (NUI), iar acesta este ulterior înscris în memoria fiscală a casei de marcat de la momentul instalării ei de către tehnicienii distribuitorului de la care achiziționați aparatele.
Pentru a afla dacă un aparat de marcat se află în registrele Agenției Nationale de Administrare Fiscală, pe site-ul instituției există o aplicație de evidență, unde vă puteți căuta casa de marcat, în funcție de câteva date de identificare ale acesteia: seria, numărul și data autorizației de distribuție.
Aplicația este disponibilă în secțiunea Servicii online de pe pagina de internet a Fiscului: aici trebuie accesat itemul 14 - Aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat) și, de acolo - Evidenţa aparatelor de marcat electronice fiscale.
Fiscalizarea unei case de marcat poate dura de la câteva minute la câteva săptămâni
Florin Băjan, director general Zeus Service, distribuitor autorizat și exclusiv al caselor de marcat Daisy în România ne-a explicat că există trei variante pentru a fiscaliza un aparat de marcat electronic, fiecare necesitând o altă perioadă de timp pentru finalizare – de la câteva minute la câteva săptămâni de la depunerea actelor.
Indiferent de modalitatea prin care alegeți să fiscalizați casa de marcat electronică, ar trebui să știți că procesul în sine nu afectează activitatea curentă a firmei, nefiind necesară sistarea operațiunilor.
„Se poate folosi vechea casă de marcat până la momentul în care noul model de casă de marcat cu jurnal electronic este funcțională”, a confirmat, la solicitarea avocatnet.ro, distribuitorul caselor de marcat Daisy în România.
„Cea mai rapidă variantă este online, prin completarea formularului C801 și depunerea acestuia pe SPV (spațiul virtual privat). În acest fel, NUI-ul se poate obține în maximum 20 minute. În cazul depunerii cererii online, sub forma unui fișier pdf inteligent, contribuabilul poate solicita NUI-ul pentru mai multe aparate fiscale ce urmează a fi instalate, indiferent pe ce rază teritorială urmează ca ele să fie instalate”, a detaliat Băjan.
El a precizat că, cel mai frecvent, contribuabilii apelează la contabilul cu care lucrează pentru îndeplinirea acestei proceduri.
„În acest caz, este obligatoriu să existe o împuternicire autentificată la notar privind accesarea SPV de către contabil, în mod expres”, a punctat distribuitorul aparatelor de marcat Daisy.
Cea de-a doua variantă presupune depunerea de către client a documentelor la ghișeul ANAF, iar numărul de identificare fiscală se obține în 7-10 zile.
Ultima și cea mai de durată dintre variantele disponibile este prin intermediul contractului încheiat cu distribuitorul caselor de marcat care se poate ocupa de procesul de fiscalizare, la solicitarea clientului. Aceasta este și cea mai îndelungată procedură, fiind necesare uneori chiar și două luni până la momentul în care casa de marcat devine funcțională.
Un ghid complet despre fiscalizarea aparatelor și actele necesare pe care trebuie să le pregătiți găsiți în acest articol.
În cazul în care nu știți cum să alegeți cea mai potrivită casă de marcat în funcție de domeniul de activitate, am scris noi deja un articol și despre asta.
Comentarii articol (0)