Veniturile câștigate din pariuri (profitul) se încadrează în categoria mare a veniturilor din premii și jocuri de noroc în legislația fiscală de la noi.
"Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, definite conform normelor metodologice", potrivit Codului fiscal.
Ca și anul trecut, acestea sunt impozitate la sursă. Cu alte cuvinte, jucătorul care obține profitul nu are grija demersului pentru plata impozitului pentru că ea aparține organizatorului/plătitorului de venituri din jocuri de noroc. Impozitul datorat se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar, în cazul veniturilor obținute din pariurile online.
"Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau on-line, definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc (...) impozitul datorat potrivit prevederilor alin. (2) (detaliat mai jos - n.red.) se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar", prevede, mai exact, Codul fiscal la acest moment.
Regimul de impozitare este mai detaliat pentru că se aplică mai multe bareme de impunere. Când retragerile sunt până la 66.750 de lei se impozitează cu 1%, când sunt cuprins între această sumă și 445.000 de lei inclusiv, se aplică o taxare cu 667,5 de lei + 16% din valoarea ce depășește 66.750 de lei, iar peste suma de 445.000 de lei se impozitează cu 61.187,5 lei + 25% din valoarea care depășește suma de 445.000 de lei.
Astfel, în prezent, la o retragere de 100 de lei, spre exemplu, operatorul de jocuri de noroc reține 1% din valoarea retragerii, adică un leu, ce va fi trimis către bugetul de stat.
Anul acesta, jucătorii nu au de ce să se preocupe de declarația unică, decât dacă mai au ceva de plătit pentru eventualele venituri obținute în perioada 1 ianuarie - 22 martie 2018. Declarația unică pe 2019, recent oficializată, cuprinde în continuare secțiunea pentru regularizarea acelor venituri.