Dar nu neapărat în spiritul romanității de la care ne revendicăm, unde pronumele de politețe este bine reprezentat iar interacțiunea umană este nuanțată de secole întregi de curtoazie și etichetă socială, de cutume vechi și fastul apuselor imperii. Ceremonia începe de la limbaj, și se continuă în modul în care practic înțelegi să sărbătorești/celebrezi ființa proprie, precum și pe a celuilalt prin gesturi, atitudini și cuvinte. Și se poate declina în cele mai banale circumstanțe de viață, cu marele câștig al frumuseții, al stilului și eleganței, al baletului unui cotidian ne-plat, ne-comun, frumos.
Ceremonialul, cum spuneam, începe de la cuvinte. Modul în care alegi să îți alegi prețuirea față de cei aproapiați poate însemna, spre exemplu, renunțarea la apelative fruste precum un „mă” sau un „bă”. Poate însemna modul frumos în care asculți ce are celălalt de spus fără să îl întrerupi și mai ales dându-i semnale clare că ceea ce spune el contează. Deși potențial desuet, un „dragul meu” spus cu naturalețe poate duce o relație într-o zonă unică de eleganță și calm, de frumos.
Cu siguranță, domnilor, deschisul ușii sau portierei pentru femeia de lângă tine, grija cu care o ții aproape și o ocrotești în public, modul în care o respecți nu doar vorbind frumos, dar și ținându-ți promisiunile, vor adăuga cuplului o zonă de trăinicie greu de erodat. Modul în care alegeți să surprindeți cu flori în non-ocazii, să propuneți ieșiri neplanificate sau să faceți cadouri în afara zilelor cu roș în calendar va face diferența între voi și oricare alt cuplu care nu se mai bucură de zona dimpreună.
La fel după cum, doamnelor, efortul de a fi elegante, îngrijite și atente la celălalt, vor semnifica dedicația cu care doriți să stați în relația respectivă. Sau efortul de a vă aduce aminte cum până și un banal reproș poate fi spus fără recursul la cicăleală, judecată de valoare și concluzii model ultimativ. Eleganța exprimării și a modului de a pune orice tip de problemă se va transforma în eleganța cu care veți fi ascultate și nu vor aduce atingere armoniei care cu adevărat contează.
Alegerea de a aștepta pe celălalt ca să începi să mănânci, aranjatul mesei duminicale cu ceva mai multă preocupare pentru aspect și ceremonial, ținuta corectă de casă care are în vedere comoditatea, dar nu uită nici eleganța, toate acestea fac parte dintr-un savoir-faire pe cale de a se pierde în pragmatismul zilelor noastre aglomerate și stresante. Dar care pot aduce în cuplu sau în familie o stare de bine, calm și echilibru.
Merită pomenit și faptul că familiile care au un calendar de evenimente la care membrii familiei se comportă într-un mod specific și respectă un ritual oarecare sunt mai coerente și au o viață mai plină, mai reușită. Membrii unei familii aduse laolaltă într-un mod frumos tind să se ajute mai mult între ei, să se sprijine reciproc și să se constituie într-un bun exemplu pentru societate. Pentru că ceremonialul are acest dar – deși utilizează mijloace externe, aparent de suprafață, efectul intern (structură, sens, disciplină mentală și emoțională) este unul nu doar frumos, dar și de durată. Poate crea și susține valori.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)