Liniștea rămâne un soi de cenușăreasă, ea nefiind în stare să producă nici efecte video, sonore sau măcar de invidie la nivelul grupului de prieteni. Liniștea e nespectaculoasă și foarte greu de definit. Argumentele liniștii sunt intrinseci, indirecte și inefabile. Nu-ți trebuie bani să o întreții, dar cu siguranță te va educa în privința adevăratei valori.
Iată câteva sugestii care, sper, vă vor îndruma corect către zona de calm, de liniște a cuplului, acolo unde de fapt se forjează relația.
Recunoaște-ți greșelile și cere iertare pentru ele. Nimeni nu crede în oameni perfecți, atotștiutori sau atotputernici. Așa că, dacă masca asta de infailibil te atrage, află că e transparentă, fragilă și extrem de păguboasă.
Nu lăsa lucrurile nelămurite. Explică ce e de explicat și cere la rândul tău lămuriri atunci când ai nevoie. Necunoscutele tind să producă suspiciune și neîncredere în cuplu. Urmate, după o vreme, de resentimente și separare sufletească profundă.
Asigură-te permanent că știi care e starea de spirit a celuilalt. Faptul că stă cu tine în casă nu vă face identici, așa că mai bine întrebi decât să presupui conform standardului personal că totul e ok doar pentru că TU esti ok.
Pune la bătaie timp de petrecut cu celălalt, nu de alta, dar timpul este de departe cel mai de valoare lucru pe care îl ai de dăruit celui la care ții. În plus, fă-o consecvent și programatic, pentru că rareori există o rețetă care să îți degreveze de la sine iureșul agendei zilnice.
Oferă reciprocitate. Fă pentru celălalt toate lucrurile pe care el le face pentru tine, abia apoi poți începe să te gândești la ceva original, diferit, în plus. Nevoia de oglindire în celălalt este una reală și importantă, așa că dându-i locul cuvenit în economia cuplului, vei bifa unul dintre cele mai grele examene implicite de cuplu.
Și da, arată explicit iubire, compasiune și încredere. Faptele vorbesc, e adevărat, dar cuvintele își au și ele rolul lor special. Cu atât mai mult atunci când sunt calde, frumoase și adevărate.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (1)