Am scris acest material având în vedere un eveniment ce a avut loc recent în municipiul Buzău. Mai exact, un parlamentar a accidentat cu mașina o tânără care traversa strada regulamentar, iar apoi a transportat victima la spital. Ulterior, autoritățile au anunțat că șoferul este cercetat de poliţişti pentru vătămare corporală din culpă şi pentru părăsirea locului accidentului. De aceea, ne-am gândit că este util să prezentăm regulile ce trebuie respectate în astfel de situații.
Atunci când are loc un accident cu victime, nu contează sub nicio formă cine este vinovat sau cât de grav este rănită victima, iar regulile ce trebuie respectate sunt foarte simple: nu se schimbă poziția mașinii, șoferul nu pleacă de la locul accidentului și se sună imediat la numărul național unic pentru apeluri de urgență 112.
Această procedură se aplică pentru orice accident din care a rezultat rănirea sau moartea unei persoane, indiferent de presupusa vinovăție a fiecăruia sau a modului în care a avut loc accidentul. Spre exemplu, chiar și în cazul în care pietonul accidentat nu se afla pe trecerea de pietoni, iar ulterior declară că se simte bine și nu vrea să facă o vizită la spital, șoferul trebuie să rămână pe loc și să sune la poliție.
În cazul unui accident cu victime, la locul acestuia se va deplasa un echipaj de la poliția rutieră, care va face măsurători, va stabili modul în care a avut loc accidentul și va testa șoferul pentru a vedea dacă a se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Dacă un șofer părăsește locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea, potrivit Codului penal în vigoare, poate primi o pedeapsă cu închisoarea de la doi la șapte ani. Aceeași pedeapsă se aplică și celor care modifică sau șterg urmele unui accident din care au rezultat victime.
Totuși, există și excepții de la aceste reguli. Mai exact, Codul penal stabilește că nu poate fi vorba despre părăsirea locului unui accident dacă cel accidentat pleacă de la locul în care a avut loc evenimentul, iar șoferul anunță întâmplarea la cea mai apropiată secție de poliție.
O altă excepție stabilită de Codul penal o reprezintă situația în care „conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului”.
Astfel, dat fiind faptul că accidentul provocat de parlamentar a avut loc într-un oraș și în miezul zilei, e greu de crezul că nu a putut fi găsită o altă mașină pentru transportul victimei la spital, iar poliția îl consideră acum vinovat pe șofer, în afară de rănirea unei persoane, și de părăsirea locului accidentului.
Comentarii articol (4)