Costurile companiilor cu forța de muncă sunt afectate în 2019 și de reducerea drastică a domeniilor în care pot fi folosiți lucrătorii sezonieri necalificați, nu doar de creșterea salariului minim brut pe țară și de apariția unor salarii minime brute diferențiate.
Concret, mai nou, zilierii pot fi folosiți, de către firme, persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale ori familiale, numai în domeniile agriculturii, silviculturii, vânătorii, pescuitului și acvaculturii. Asta în condițiile în care înainte erau mult mai multe domenii în care era permisă munca sezonieră necalificată.
Cu alte cuvinte, multe firme și antreprenori independenți au rămas doar cu varianta angajării în baza contractului individual de muncă pentru prestarea unor activități sezoniere. Raporturile de muncă în baza contractului aduc costuri mult mai mari decât folosirea zilierilor.
Deși zilierii trebuie plătiți și ei cu valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară, pentru aceștia se achită la stat doar impozitul pe venit, din moment ce contribuțiile sociale nu sunt obligatorii. Pentru un salariat, angajatorul plătește atât impozit pe venit, cât și contribuții sociale obligatorii.
Prin urmare, costul folosirii unui zilier este mult mai mic decât costul folosirii unui salariat. În condițiile în care angajatorii trebuie să folosească salariați, nu zilieri, aceștia trebuie să plătească sume mult mai mari la stat.
Taxe ce trebuie plătite pentru un zilier | Taxe ce trebuie plătite pentru un salariat |
Impozit pe venit | Impozit pe venit |
- | Contribuție la sănătate |
- | Contribuție la pensii |
- | Contribuție la muncă |
În acest sens, Consiliul Național al IMM-urilor a avertizat Guvernul că măsura va duce la îngreunarea accesului pe piață al muncitorilor necalificați care prestează ocazional activități. Totodată, inclusiv specialiștii au atras atenția că măsura este în defavoarea tinerilor, de exemplu.
„Un alt domeniu care a fost izbit este domeniul zilierilor. (...) Au limitat posibilitatea de a folosi zilieri la agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit și acvacultură. (...) Cum îi angajezi pe studenții ăștia care lucrau și ei câteva ore din când în când și făceau un ban? Cu contract de muncă?”, s-a întrebat recent Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, la conferința anuală de fiscalitate TaxEU Forum din București.
Printre domeniile în care nu mai pot fi folosiți zilierii se numără, de exemplu:
- domeniul hotelier și al altor facilități de cazare;
- domeniul cateringului pentru evenimente;
- domeniul restaurantelor și barurilor;
- domeniul comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii;
- domeniul organizării expozițiilor, târgurilor și congreselor;
- domeniul plantării, îngrijirii și întreținerii parcurilor și grădinilor;
- manipularea mărfurilor, curățenia și întreținerea în domeniile de la punctele anterioare.
Reducerea domeniilor în care pot fi folosiți zilierii este o măsură luată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Potrivit actului normativ, măsura are în vedere reducerea folosirii în exces a zilierilor pentru a evita plata contribuțiilor sociale obligatorii.
Costurile companiilor cu forța de muncă au fost date peste cap în 2019 nu doar din cauza limitării domeniilor în care pot fi folosiți zilierii. Ci și din cauza majorării salariului minim brut pe țară de la 1.900 la 2.080 de lei și din cauza apariației a două salarii minime diferențiate: 2.350 de lei pentru posturile cu studii superioare, dacă angajații au o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective, și 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor.