Este bine de știut că nu toate regiunile teritorial administrative sunt incluse în cadrul acestei axa de dezvoltare. Astfel, companiile din zonele Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest, Centru pot depune proiecte în cadrul acestui program, în timp ce zona București-Ilfov si Delta Dunării sunt excluse. O companie poate avea, însă, sediul social în București și finanța o investiție într-o altă zonă administrativă.
În același timp, finanțările nu se pot acorda pentru orice tip de investiție. Sunt eligibile:
- construirea și extinderea spațiilor de servicii/producție, dar și
- dotarea cu active corporale (construire, extindere, utilare tehnică) și, opțional, necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice etc).
Nu sunt eligibile lucrări de renovare a cladirilor existente.
Finanțările nerambursabile acoperă între 40 și maximum 70% din investiție, în funcție de mărimea întreprinderii și de regiunea de dezvoltare în care aceasta se înscrie. Ca regulă, întreprinderile mici și micro primesc mai mulți bani decât companiile mijlocii, ca mijloc de susținere.
”Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2000 companii din România cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an si care desfășoară o activitate eligibilă pe POR 2.2.” spune Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.
Potrivit ghidului consultativ publicat la finalul lui 2018, de către Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, printre activitățile eligibile se numără: producție (mobilă, textile, confecții metalice etc) și servicii (construcții, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).
În cazul unui proiect în construcții, de exemplu, nu este eligibilă renovarea de spații deja existente, însă este admisă construirea, extinderea, precum și dotarea cu echipamente a spațiilor cu destinația de producție sau prestări servicii.
La momentul depunerii cererii de finanțare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conțină certificat de urbanism, deviz, memoriu și minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.
Procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie - aprilie 2019, eliminându-se o serie de documente, spre a facilita accesul companiilor la acest program.
”Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament și nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului, procedură laborioasă și de durată”, spune Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.
Pentru a aplica în cadrul acestui program, documentele se depun exclusiv online, pe platforma MySMIS, ce va fi accesibilă odată cu deschiderea sesiunii, ce va fi anunțată pe site-ul Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice
După completarea electronică a cererii de finanțare, trebuie încărcate toate anexele prevăzute în regulament, în format pdf, după ce au fost semnate digital de reprezentantul legal al solicitantului.
O altă modificare menită sa simplifice procesul de aplicare, este faptul că firmele nu mai trebuie să facă dovada cofinanțării în momentul depunerii proiectului și, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, însemnând că pot plăti furnizorii direct din banii primiți de la Autoritatea Contractantă.
”Este foarte important, însă, ca dosarul să fie pregătit si scris minuțios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimată pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finanțate pe principiul ”primul venit, primul servit”, iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentația pentru a semna contractul de finanțare”, a precizat Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat.
Aceste granturi sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate abia pentru anul 2022.
Ghidul solicitantului, lista complete a documentelor necesare, precum și cea a activitătilor eligibile în cadrul Programului Operațional Regional 2.2 sunt disponibile pe site-ul Inforegio.
Comentarii articol (0)