Pentru evitarea ori amânarea măsurilor de executare silită pentru datoriile fiscale, contribuabilii vor putea în curând să solicite medierea cu organul fiscal pentru a lămuri întinderea datoriilor și pentru a găsi cele mai bune soluții de rambursare a acestora.
Procedura de mediere din cadrul executării silite fiscale a intrat în legislația fiscală prin Legea nr. 30/2019 în luna ianuarie, dar la acest moment este doar teoretică, lipsind mecanismele practice pentru aplicarea sa.
Până când așteptăm ca Fiscul să vină cu acte normative care să o detalieze și să o pregătească pentru aplicarea practică, merită să ne uităm în primă fază la avantajele aduse de această mediere fiscală. Pe de o parte, vorbim de un beneficiu adus pentru cei care vor să apeleze la mecanismul eșalonării la plată: intrând într-o mediere cu organul fiscal, se câștigă practic mai mult timp pentru a obține încuviințarea eșalonării.
"Avantajul practic al acestei proceduri este în această materie a eșalonărilor la plată. Pentru că, deși ne ajută plătind în rate sumele pe care le datorăm bugetului de stat, procedura, în prima sa etapă, este una destul de birocratică, ceea ce înseamnă că trebuie să depunem foarte multe documente, pe care organele fiscale trebuie să le analizeze și analiza ia destul de mult timp. Iar până la momentul la care se emite decizia de eșalonare nu se suspendă procedura de executare.
Această procedură de mediere suspendă, practic, executarea până la momentul la care se depune documentația pentru eșalonare și obținem un răgaz de timp suplimentar pentru a continua această procedură și pentru a obține decizia de eșalonare", a spus Ana Maria Iordache, partener la D&B David și Baias, societate de avocatură afiliată PwC România la conferința anuală de fiscalitate ținută de PwC România în București de curând.
În linii mari, dacă în termen de 15 zile de la primirea somației nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe.
Cel care cere medierea cu Fiscul nu va mai fi executat silit la fel de repede, pentru că odată începută procedura de mediere nu se pot face executări, conform legii. Avantajul de a amâna momentul executării silite este evident, a subliniat Emanuel Băncilă, partener, litigii și dispute fiscale, Radu și Asociații | EY Law la conferința anuală TaxEU Forum, ținută în București luna aceasta. Chiar dacă nu se va modifica nimic și contribuabilul ajunge, până la urmă, la executare, măcar a câștigat ceva timp.
După finalizarea medierii, ca să nu se mai ajungă la executarea silită, datornicul va avea la dispoziție 15 zile ca să plătească datoria sau se va putea cere înlesnirea la plată.