Dacă avantajele procedurii de mediere fiscală, recent intrată în legislație, dar încă inaplicabilă în lipsa unor norme suplimentare, se rezumă la câștigarea de timp în fața executării silite și în scopul obținerii eșalonării la plată, la capitolul dezavantaje găsim lipsa de finalitate a acestui mecanism.
Adusă de curând în legislația fiscală prin Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2018, medierea fiscală nu promite contribuabililor schimbarea unor aspecte ce țin de întinderea datoriilor, de exemplu. Dialogul cu Fiscul nu va aduce o schimbări efective privind acele datorii, mai exact.
"Am fost extrem de încântat când am citit pentru prima dată despre procedura medierii. Am zis că în sfârșit ne aliniem câtorva state europene. Din păcate, este o formă lipsită de finalitate practică (...) Din păcate, Fiscul nu poate să influențeze în vreun fel cuantumul creanței, termenul de plată sau modalitățile de executare silită", e de părere Emanuel Băncilă, partener, litigii și dispute fiscale la Radu și Asociații | EY Law.
Prezent la recenta conferință anuală TaxEU Forum, care a avut loc în București, specialistul și-a exprimat dezamăgirea că procedura nu promite, la acest moment, mai mult decât câștigarea unui interval suplimentar de timp pentru contribuabilii cu datorii la Fisc. În aceeași măsură, dacă ne uităm la reglementare ca la un prim pas făcut înspre alinierea cu alte state europene, unde astfel de proceduri există, atunci putem spera că se vor aduce și îmbunătățiri procedurii.
Cei care sunt cât de cât familiarizați cu ce reprezintă medierea în cauze civile ori penale obiectează deja cu privire la faptul că această mediere fiscală nu are, de fapt, caracterul unei medieri propriu-zise. Așa cum a fost reglementată prin Legea nr. 30/2019, reprezintă mai degrabă un dialog cu Fiscul, decât o mediere, pentru că nu există o a treia entitate care să medieze discuțiile dintre cele două părți între care există o problemă.
În linii mari, procedura presupune că, dacă în termen de 15 zile de la primirea somației nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe. Cel care cere medierea și intră în dialog cu Fiscul mai câștigă ceva timp pentru a putea obține eșalonarea la plată sau măcar pentru a mai amâna puțin momentul executării silite, dacă nu poate intra în procedura de eșalonare.