Mecanismul medierii fiscale va deveni curând posibil, la acest moment fiind în dezbatere procedura de mediere fiscală pe site-ul ANAF. Proiectul de ordin ANAF ce cuprinde procedura și documentele aferente trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial pentru ca mecanismul să intre oficial în vigoare.
Așa cum subliniam și cu alte ocazii privitor la acest mecanism, efectul lui principal este că, odată depusă solicitarea de mediere, executarea silită pentru obligațiile de plată restante se oprește temporar. Finalitatea unei proceduri de mediere cu Fiscul nu este însă amânarea executării silite (cu toate că unii contribuabili o vor folosi, probabil, numai pentru asta).
Conform procedurii, la finele unei medieri cu Fiscul se va întocmi un proces-verbal cu rezultatul medierii. Chiar dacă, în forma actuală a acestui mecanism, procedura de mediere lasă impresia mai mult a unui mecanism prin care contribuabilul să se lămurească cu privire la datoria sa și cu privire la șansele pe care le are să iasă din situația imposibilității de plată a celor trecute în somația de plată, discuția cu Fiscul poate fi folositoare pentru unii contribuabili.
Ce se va trece în procesul-verbal de la finele medierii:
- în primul rând, dacă datornicul a venit la întâlnirea cu Fiscul;
- în al doilea rând, se vor trece într-un tabel datoriile fiscale restante la o dată specificată, pe categorii;
- mai departe, se va nota dacă există declarații fiscale nedepuse și perioadele aferente;
- vor fi trecute, dacă e cazul, sumele de bani pe care contribuabilul le-a cerut de la Fisc și nu au fost încă restituite/rambursate;
- se vor putea nota și mențiuni ale organului fiscal și ale debitorului deopotrivă; nu există detalieri cu privire la aceste mențiuni;
-
nu în ultimul rând, spre finalul procesului-verbal vor fi notate cele convenite în cadrul medierii:
- că vor fi plătite datoriile pentru care contribuabilul a primit somația de plată (și de la care a decis să ceară medierea), în 15 zile de la încheierea procesului-verbal; practic, aceasta va fi soluția atunci când nu se cere sau nu se poate obține o înlesnire la plată;
- că se va cere o înlesnire la plata datoriilor din somație, tot în 15 zile de la încheierea procesului-verbal;
- că executarea silită este suspendată, întrucât datornicul îndeplinește condițiile legale (se află într-una dintre situațiile de suspendare a executării prevăzute de lege).
Abia după cele 15 zile lăsate fie pentru plata sumelor din somația de plată primită anterior, fie pentru a cere înlesnirea la plată, se va relua executarea silită cu privire la acele datorii, dacă nu s-au plătit sumele sau nu a fost cerută vreo înlesnire de plată.
Pentru cei care au șanse reale să obțină o înlesnire la plată, declanșarea unei medieri cu Fiscul le cumpără astfel și mai mult timp.
"Această procedură de mediere suspendă, practic, executarea până la momentul la care se depune documentația pentru eșalonare și obținem un răgaz de timp suplimentar pentru a continua această procedură și pentru a obține decizia de eșalonare", a spus Ana Maria Iordache, partener la D&B David și Baias, societate de avocatură afiliată PwC România la o conferință anuală de fiscalitate organizată în februarie.
Să ne gândim însă la cei pentru care acest mecanism va reprezenta un mod de a trage de timp în fața unei executări silite iminente: cât timp vor câștiga aceștia, mai exact?
În somația de plată (formular modificat recent pentru a face mențiunea medierii fiscale) scrie că notificarea Fiscului pentru a cere o mediere trebuie să se facă în cel mult 15 zile de la comunicarea somației (termenul de grație pentru plata datoriilor). De la momentul când se înregistrează notificarea (la ghișeu), executarea nu mai poate continua.
Conform procedurii în dezbatere, va dura cel mult zece zile de la primirea notificării pentru a stabili întâlnirea cu Fiscul. Procedura nu lasă impresia că se vor face mai multe discuții cu organul fiscal, ci una singură, la data prestabilită.
Rezultatul medierii, adică procesul-verbal de la finele discuției va fi întocmit ulterior, dar nu se prevede niciun orizont de timp în care acest document să fie redactat și înmânat contribuabilului care a participat la discuție.
De la momentul când acest proces-verbal e comunicat, mai curg încă 15 zile pentru a plăti sau cere înlesnirea la plată. Abia apoi se poate relua executarea.
În fine, calculul e valabil și pentru cei care nu se duc deloc la întâlnirea cu Fiscul.
Atenție! Mecanismul medierii fiscale NU se aplică încă în practică. Proiectul de ordin ANAF în dezbatere trebuie adoptat de conducerea Agenției și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.