Medierea fiscală e reglementată, la nivel principal, în procedura fiscală, iar, la nivel secundar, în Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1757/2019, care a apărut relativ recent în Monitorul Oficial. Spre deosebire de medierea clasică, ce presupune încercarea de a rezolva o dispută legală în afara unei săli de judecată, unde elementul esențial e mediatorul, medierea fiscală este un dialog cu Fiscul pe seama unor obligații de plată, în contextul oferit de situația economico-financiară a contribuabilului aflat la un pas de a fi executat silit.
Foarte important de menționat e că nu putem să cerem o mediere fiscală din senin, pentru că vrem să discutăm cu organul fiscal direct despre obligațiile fiscale impuse. Fără o somație de plată, nu se poate cere medierea.
Primul pas înainte de declanșarea unei proceduri de mediere îl face chiar Fiscul, când trimite contribuabilului o somație de plată pentru datorii restante.
De la momentul când ajunge somația la contribuabil, acesta are 15 zile la dispoziție ca să depună la Fisc o notificare privind intenția de mediere. Depunerea notificării se face la ghișeul organului fiscal competent.
Următorul pas îl face Fiscul, care are la dispoziție două zile ca să-i transmită data și locul întâlnirii (poate fi în următoarele zece zile de când e depusă notificarea). Cei care au cont în Spațiul Privat Virtual vor primi acolo informația aceasta.
Dacă nu poate veni la acea dată, se fixează de comun acord o alta, dar lucrurile nu se pot lungi foarte mult: trebuie respectat termenul maximal de zece zile de la depunerea notificării.
Ce se întâmplă însă dacă nu se prezintă contribuabilul nici la această a doua întâlnire? Procedura de executare silită va fi reluată mult mai repede, conform procedurii din ordinul ANAF recent publicat.
În fine, procedura se încheie printr-un proces-verbal cu rezultatul medierii: documentul va cuprinde informații privind obligațiile de plată, posibilitatea contribuabilului de a intra într-o procedură de înlesnire la plată, dacă s-au găsit cauze de suspendare a executării silite și faptul că îi rămân contribuabilului 15 zile ca să plătească ce i s-a pretins în somație sau ca să ceară înlesnirea la plată. După aceste 15 zile, executarea silită poate continua, dacă nici nu s-au plătit datoriile, nici nu s-a cerut înlesnirea.