Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, orice client al “unei bănci de economisire și creditare în domeniul locativ beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu banca respectivă”.
Luni, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) au oficializat un act normativ ce modifică o secțiune a normelor de aplicare a OUG nr. 99/2006, măsurile cuprinse de acesta aplicându-se de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Aceste puneri în aplicare vin după apariția unei legi în vara anului trecut.
Mai exact, Ordinul comun al MDRAP și MFP nr. 1.156/1.697/2019 prevede că, de-acum, toți cei care solicită prima de stat au obligația de a demonstra că această sumă este folosită în scop locativ, adică pentru a rezolva diverse aspecte legate de locuințe.
„(...) clienților li se pune la dispoziție soldul economisit, la solicitarea acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat și de dobânda aferentă acesteia, cu excepția impozitului pe dobândă reținut și virat, clienții au obligația să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ a unei sume cel puțin echivalente cu cuantumul total al primei de stat și a dobânzii aferente acesteia în termen de maximum 6 luni de la încasarea sumei economisite”, este specificat în noile norme de aplicare a OUG nr. 99/2006.
Documentele cu ajutorul cărora un client al băncii poate demonstra că prima de stat este utilizată pentru activități în domeniul locativ sunt:
- pentru construirea de locuințe noi - documente care atestă forma juridică de deținere a terenului destinat construcției, autorizație de construire, proiect de execuție, deviz estimativ, contracte încheiate cu societăți specializate sau persoane fizice autorizate, analiza tehnică care atestă stadiul valoric al lucrărilor efectuate și întocmită de către un evaluator autorizat ANEVAR și/sau facturi, bonuri fiscale și/sau alte documente prin care se face dovada procurării legale a materialelor și/sau a efectuării lucrărilor pe baza listei materialelor și produselor de construcții;
- pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea, consolidarea de locuințe și viabilizarea de terenuri - act de proprietate (deținere) construcție/teren, autorizație de construire, proiect de execuție, deviz estimativ, contracte încheiate cu societăți specializate sau persoane fizice autorizate, analiza tehnică care atestă stadiul valoric al lucrărilor efectuate și întocmită de către un evaluator autorizat ANEVAR și/sau facturi, bonuri fiscale și/sau alte documente prin care se face dovada procurării legale a materialelor și/sau a efectuării lucrărilor pe baza listei materialelor și produselor de construcții;
- efectuarea de lucrări în domeniul locativ care nu necesită obținerea autorizației de construire - act de proprietate (deținere) construcție/teren, declarație pe propria răspundere a clientului, în sensul că lucrările efectuate nu necesită obținerea autorizației de construire, conform prevederilor legale în vigoare, facturi, bonuri fiscale și/sau alte documente prin care se face dovada procurării legale a materialelor și/sau a efectuării lucrărilor pe baza listei materialelor și produselor de construcții;
- cumpărarea unei locuințe - antecontract de vânzare-cumpărare, contract de vânzare-cumpărare, act de adjudecare imobil;
- cumpărarea de terenuri intravilane - antecontract de vânzare-cumpărare, contract de vânzare-cumpărare, act de adjudecare imobil;
- rambursarea totală sau parțială a creditelor ipotecare/imobiliare - adresa din partea băncii unde este deschis creditul refinanțat.
Anterior, legislația din domeniu stabilea că obligația de prezenta documente justificative privind utilizarea în scop locativ a primei de stat trebuia respectată doar de către clienţii cărora li se restituiau sumele economisite înainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contractul de economisire-creditare.
După cum stabilește legislația din domeniu, românii cu domiciliul în România și care au încheiat un contract de economisire-creditare cu una sau mai multe bănci de economisire și creditare în domeniul locativ pot primi, indiferent de vârstă și de starea civilă, o primă de stat anuală.
Totuși, pentru a primi prima de stat, adică 25% din suma economisită în anul respectiv de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, clientul băncii pentru locuințe trebuie să fi încheiat cu aceasta un contract de economisire-creditare pe o durată de cel puțin cinci ani. Totodată, clientul nu trebuie să umble la suma acumulată și să ceară restituirea totală sau parțială a acesteia.
În prezent, potrivit registrului instituţiilor de credit al Băncii Naţionale a României, în țara noastră activează două bănci de economisire și creditare în domeniul locativ. Este vorba, mai exact, despre Raiffeisen Banca pentru Locuințe S.A. și BCR Banca pentru Locuințe S.A.
Comentarii articol (1)