Planul de lucru al Guvernului pentru anul 2019 a fost adoptat marți prin memorandum de către Executiv. Acesta face referire la mai multe măsuri pe care Executivul urmează să le inițieze în vederea modificării legislației financiar-fiscale. De precizat că modificările urmează să fie inițiate ca proiecte de lege, ceea ce înseamnă că Parlamentul se va ocupa în final de dezbaterea și adoptarea lor.
Una dintre cele mai importante măsuri pregătite face referire la prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Mai precis, sancțiunile pentru evaziune și munca la negru urmează să fie înăsprite. Proiectul de lege care va fi inițiat în acest sens este programat pentru luna iunie.
Iată ce schimbări relevante pregătește Guvernul în domeniul financiar-fiscal:
Februarie
Pentru luna februarie figurează un proiect de lege cu noi modificări la procedurile insolvenței, după ce acestea au fost modificate chiar pe finalul anului 2018. Momentan, un asemenea proiect n-a apărut nici măcar în dezbatere publică luna trecută, iar planul Executivului nu detaliază măsurile pregătite.
Martie
O primă măsură interesantă pregătită în luna curentă este un proiect de lege referitor la facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. De precizat că documentul a fost lansat în dezbatere publică la finele lunii ianuarie 2019, pe site-ul Ministerului Comunicațiilor.
O a doua măsură face referire la o propunere legislativă care să modifice Codul de procedură fiscală, ce trebuie inițiată de Ministerul Finanțelor. Acesta ar urma să transpună în legislație o directivă europeană privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană.
Mai
Un alt proiect de lege interesant este cel despre registratorii de registrul comerțului și activitatea de înregistrare în registrul comerțului, care a figurat și în planurile Guvernului din anul 2018. Acesta ar urma să simplifice accesul firmelor la serviciile Registrului Comerțului.
De asemenea, pe agendă mai există un proiect de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice. Acesta trebuie inițiat de Ministerul Comunicațiilor și va avea ca scop creșterea încrederii în serviciile digitale.
Iunie
Așa cum subliniam mai sus, poate cel mai interesant proiect ce ține de domeniul financiar-fiscal, ce este inclus în planul Guvernului pe anul 2019, este unul referitor la combaterea evaziunii fiscale. Acest proiect de lege urmează să fie inițiat de Ministerul Finanțelor și să vizeze majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune și muncă la negru.
Un alt proiect de lege care trebuie inițiat de Finanțe în iunie 2019 este unul pentru modificarea Codului fiscal. Acesta va viza transpunerea unei directive europene privind plătitorii de impozit pe profit.
Iulie
În toiul verii, Departamentul pentru Lupta Antifraudă va trebui să inițieze un proiect de hotărâre a Guvernului cu strategia națională de combatere a fraudei pentru perioada 2019 - 2023.
Septembrie
În prima lună a toamnei este programată inițierea unui alt proiect de lege de modificare a Codului de procedură fiscală, tot pentru transpunerea unei directive europene. De data aceasta, este vorba de schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal, cu privire la metodele de planificare fiscală agresivă.
Totodată, în aceeași lună trebuie să apară și un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal. Aici este vizată transpunerea în legislație a directivei europene privind simplificarea regulilor de TVA pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele Uniunii Europene.
Decembrie
În fine, în pragul anului 2020, Guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, va iniția un proiect de lege pentru aprobarea Codului finanțelor publice locale. Această măsură este pregătită de Guvern încă din anul 2017.
Atenție! Proiectele de acte normative amintite în articol trebuie dezbătute, adoptate și publicate în Monitorul Oficial pentru a ajunge să se aplice.