Mult-amânata înlocuire a tuturor caselor de marcat din România a fost pusă în practică, în sfârșit, în cursul anului 2018. Aceasta e în plină defășurare și are șanse mari să se întindă până în prima parte a anului 2019. Toate casele de marcat folosite de firme vor figura, în viitorul apropiat, într-un registru național de evidență, iar, până la apariția registrului, firmele trebuie să raporteze lunar anumite informații către Fisc.
Cum, de curând, Fiscul a mai organizat o sesiune de asistență pentru contribuabili pe tema noilor case de marcat, am selectat mai jos cele mai importate întrebări și răspunsurile oferite în cadrul sesiunii.
Întrebare: O zi fără încasare, este necesară scoaterea raportului Z? La sfârșitul zilei, după scoaterea raportului Z, din diverse motive, se mai face o încasare. Cum procedez în acest caz? La sfârșitul zilei se observă pe Z încasări cu card cu toate că nu posed un POS. Cum procedez?
Răspunsul ANAF: "Dacă aparatul de marcat electronic fiscal a fost pus în funcțiune, trebuie generat raportul Z la închiderea zilei fiscale, chiar dacă nu au fost emise bonuri fiscale. Legislația în vigoare nu interzice existența a mai multe rapoarte Z într-o zi calendaristică. În situaţia în care deși nu dețineți un POS, în raportul Z figurează încasări cu cardul, trebuie să contactați unitatea acreditată pentru service pentru remedierea situației."
Notă: Conform Hotărârii Guvernului nr. 479/2003, raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care conţine în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscală ca date de sinteză pe termen lung, odată cu emiterea acestui raport. Comanda de închidere zilnică a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unică şi obligatorie.
Întrebare: Care sunt consecințele legale în cazul în care utilizatorii caselor de marcat renunță la contractul de service?
Răspunsul ANAF: "Potrivit prevederilor art. 4 alin. (12) lit. e ) sau f) din OUG nr. 28/1999 se instituie pentru utilizatori obligația:
- de a asigura funcţionarea aparatului de marcat electronic fiscal în parametrii tehnici legali, pe toată durata de utilizare a acestuia,
- de a permite intervenţia tehnică numai a persoanelor autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de service asupra aparatului de marcat electronic fiscal; prin persoană autorizată se înţelege persoana înregistrată în baza de date a Ministerului Finanţelor Publice privind distribuitorii autorizaţi, unităţile acreditate pentru comercializare şi/sau service şi tehnicienii de service pentru aparatele de marcat electronice fiscale.
Potrivit art. 10 lit. u) din OUG nr. 28/1999 nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispoziţiilor art. 4 alin. (12) lit. e ) sau f) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei."
Întrebare: Pentru încasările ocazionale de la persoanele fizice, în contul bancar, suntem obligați să avem casa de marcat? Dacă se încasează de la persoane juridice și se emite chitanța există obligativitatea casei de marcat?
Răspunsul ANAF: "Potrivit dispozițiilor art. 1 alin.(1) și (2) din OUG nr. 28/1999 - operatorii economici care încaseazã, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amãnuntul, precum și a prestãrilor de servicii efectuate direct cãtre populație, au obligația sã emitã bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sã le înmâneze clienților, cu excepțiile prevãzute la art. 2, iar la solicitarea acestora vor elibera și facturã, în condițiile legii.
Astfel, încasãrile prin virament bancar nu intrã sub incidența prevederilor art. 1 alin.(1) și (2) din OUG nr. 28/1999, pe cale de consecințã nu aveți obligația de a vã dota cu aparat de marcat electronic fiscal în cazul încasãrii prin transfer bancar, fãrã a realiza încasãri de la populație integral sau parțial cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau substitutelor de numerar."
Întrebare: Pentru o casă de marcat electronică fiscală pentru care a fost extrasă memoria fiscală se mai depune în fiecare lună formularul F4109?
Răspunsul ANAF: "Dacă ați încetat activitatea la punctul de lucru și optați pentru a nu înstrăina casa de marcat, aveți obligația de a depune formularul F4109 pentru fiecare lună în care nu utilizați aparatul de marcat. Prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se înțeleg aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, în nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricăreia dintre datele pentru care există obligația de raportare (bon fiscal si raport Z).
Totodată, precizam următoarele:
- în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din OUG nr. 28/1999 coroborate cu prevederile art. 116 alin. (1) din HG nr. 479/2003, utilizatorii pot vinde aparatele de marcat electronice fiscale achiziționate numai distribuitorilor autorizați sau unităților acreditate de aceștia, de la care au cumparat aparatele respective;
- aveți obligația de informa organul fiscal competent cu privire la încetarea activitatii la punctul de lucru sau în cazul înstrăinării aparatului de marcat electronic fiscal, prin transmiterea unei notificări – formularul F4105. Notificarea se transmite în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data la care a intervenit situația."
Poate vrei să știi că: MFP a anunțat când vor fi conectate noile case de marcat la sistemul național de monitorizare