1. Ce este A4200 și la ce se folosește?
„Contribuabilii utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale sunt obligați ca, o dată pe lună, pentru luna anterioară, să exporte din aparatele de marcat o colecție de fișiere (fișiere de tip XML, fiecare fișier reprezentând o zi fiscală și un XML rezumat) și să le transmită catre ANAF până pe data de 20 a lunii în curs. Declarația A4200 este, de fapt, o aplicație pusă la dispoziție de ANAF care validează și transmite către ANAF fișierele XML exportate din casa de marcat. Aceste fișiere sunt criptate, semnate cu semnatura digitală a casei de marcat și nu pot fi accesate și prelucrate decât de aplicațiile și personalul autorizat din structura ANAF.
Majoritatea contribuabililor au lăsat în grija unităților acreditate pentru service de case de marcat și a contabililor exportul și transmiterea fișierelor XML către ANAF. Contabilii nu pot și nu au permisiunea de a deschide aceste fișiere - prin urmare, nimic din conținutul acestor fișiere XML nu se înregistrează în programul de evidență contabilă al contribuabilului.”
2. Citirea/descărcarea informațiilor înregistrate de aparatele de marcat este independentă de existența/inexistența conexiunii la sistemul informatic al ANAF?
„Însă aparatele de marcat asigură, prin comenzi de la tastatură, tipărirea şi memorarea pe un dispozitiv extern de fişiere electronice cu numele seriei fiscale şi extensia MF, de rapoarte fiscale periodice detaliate prin evidenţierea fiecărei înregistrări din memoria fiscală, şi de rapoarte fiscale periodice sumare prin calcularea valorilor cumulate din înregistrările din memoria fiscală pentru perioada de raportare. În rapoartele fiscale periodice se menţionează sub antet data, ora şi minutul introducerii în exploatare, precum şi perioada de raportare, precum și tipărirea de rapoarte şi memorarea pe un dispozitiv extern a fişierelor electronice cu numele seriei fiscale şi extensia JE ce vor conţine date din conţinutul jurnalului electronic.
Totodată, menționăm că operatorul economic poate citi informațiile înregistrate în memoria fiscală, pe o perioadă pe până la zece ani, ori de câte ori este nevoie în vederea transmiterii către un mediu de stocare extern, independent de conexiunea aparatului de marcat la sistemul informatic al ANAF. Datele stocate în memoria fiscală sunt inviolabile şi se păstrează pe timp nelimitat. Funcţionarea modulului fiscal este asigurată de programul de control al aparatului, care este localizat în memoria fixă din acest modul. Acest program asigură şi funcţiile de autodiagnoză pentru perioada de raportare ce va fi menţionată sub antet. Aceste funcții sunt disponibile pentru utilizator independent de existența/inexistența conexiunii aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic al ANAF.”
3. Conectarea casei de marcat la sistemul informatic al ANAF va elimina obligativitatea depunerii declarației A4200?
„Contribuabilii sunt obligați, începând cu 31 martie 2021, să asigure conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic ANAF, respectând termenele-limită de conectare pentru fiecare tip de contribuabil (până la data de 30 iunie 2021, marii contribuabili; până la data de 30 noiembrie 2021, contribuabilii mijlocii și mici; la momentul fiscalizării, dacă această operațiune se realizează ulterior datelor de 30 iunie, respectiv 30 noiembrie, în funcție de categoria operatorilor economici care dețin aparatele de marcat electronice fiscale).
După conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF, nu va mai fi nevoie de depunerea A4200, pentru că aparatele de marcat vor transmite singure către ANAF fișierele cu vânzările din fiecare zi, imediat după emiterea raportului de închidere zilnică a casei de marcat (raportul Z). Deci, eliminarea A4200 este un beneficiu atât pentru contribuabili, care nu mai trebuie să apeleze la contabili și tehnicieni de service pentru extragerea și transmiterea acestor fișiere către ANAF, cât și pentru contabili, care vor avea mai puține declarații de transmis.”
4. Obligația depunerii declarației A4200 va rămâne pentru o mică parte dintre contribuabili?
„Depunerea A4200 rămâne obligatorie doar pentru comercianții ale căror aparate de marcat sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații. Acestia vor fi obligați să depună la ANAF o declarație pe proprie raspundere din care să reiasă că aparatul de marcat funcționează într-o zonă fără semnal de telecomunicație (F4110 este disponibil pe site-ul ANAF la secțiunea declaratii). Termenele de depunere ale declaratiei pe proprie răspundere sunt: până la data de 30 iunie 2021, pentru marii contribuabili, până la data de 30 noiebrie 2021, pentru contribuabilii mijlocii și mici, în termen de două zile lucrătoare de la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal, pentru operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 iulie 2021, respectiv 1 decembrie 2021. Intră pe aisemnal.ro pentru a verifica acoperirea rețelelor de telecomunicație din zona în care este instalată casa de marcat.”
5. Se va menține obligatia de a depune a formularului privind aparatele de marcat neutilizate (F4109) după conectarea acestora la sistemul ANAF?
„Obligația conectării la sistemul informatic național al ANAF este instituită pentru toate aparatele de marcat electronice fiscale fiscalizate, inclusiv cele neutilizate, conform prevederilor Ordinului ANAF 435/2021 și în termenele stabilite. Pentru casele de marcat care nu sunt utilizate, se menține obligația depunerii formularului F4109 și după conectarea acestora la sistemul informatic al ANAF.”
6. Înregistrarea raportului Z în evidențele contabile are vreo legătură cu eliminarea obligației de a depune A4200?
„Raportul fiscal de închidere zilnică (raportul Z) este un document pe baza căruia se înregistrează veniturile din activitatea de comerț cu amănuntul și de prestări servicii direct către populație în evidența contabilă a utilizatorului (conform art. 65 alin. 3 din HG 479/2003). Acest document este avut în vedere de către organele fiscale cu ocazia verificării veniturilor care stau la baza determinării impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat (conform art. 4 alin. 8 din OUG 28/1998). Raportul fiscal de închidere zilnică se arhivează și se păstrează de către utilizator pe o perioadă de cinci ani.
Sunt aplicații software de vânzări și gestiune implementate pentru casele de marcat și care exportă către programele de evidență contabilă, direct în registrul de casă/bancă, încasările din fiecare zi, dar aceste soluții software sunt utilizate de foarte puțini contribuabili. În general, contabilii introduc manual în registrul de casă/bancă încasările înregistrate de raportul Z generat de casa de marcat (înregistrările se fac în funcție de modalitatea de plată înregistrată de casa de marcat -- cash, card, tichete de masă -- sau de tipul bonului - bon cu vânzare simplă sau bon cu factură).”
În concluzie, reprezentanții ANAF și cei ai patronatului spun că:
- declarația A4200 dispare pentru casele de marcat conectate la sistemul informatic al ANAF;
- declarația A4200 rămâne obligatorie pentru casele de marcat declarate la ANAF ca funcționând în zone fără semnal;
- raportul Z se va înregistra în evidența contabilă a utilizatorului după regulile și procedurile existente până în prezent.