Intrarea sau ieșirea din regimul de impozitare specifică trebuie anunțată anual Fiscului până în ultima zi a lunii martie, conform Legii 170/2016. În 2020, ultima zi a lunii martie pică într-o miercuri.
Mai precis, companiile care în 2020 au aplicat impozitul pe profit și care îndeplinesc condițiile pentru a aplica în 2021 impozitul specific trebuie să depună la Fisc declarația 010 până la data amintită în paragraful anterior.
„Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul specific”, scrie în actul normativ.
În același timp, termenul de 31 martie 2021 este valabil și pentru firmele care nu mai îndeplinesc condițiile pentru aplicarea în 2021 a impozitului specific, dacă în anul 2020 l-au aplicat. „În cazul în care, la data de 31 decembrie inclusiv, condițiile (...) nu mai sunt îndeplinite, contribuabilii comunică organelor fiscale teritoriale ieșirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie inclusiv a anului următor”, scrie în lege.
Comunicarea intrării sau a ieșirii din regimul impozitării specifice se face, mai precis, cu ajutorul formularului fiscal 010, după cum am scris mai sus. Dar, alternativ, pentru aceeași acțiune, se poate depune online formularul fiscal 700. Atenție: Din 30 martie 2021 vom avea o nouă formă a formularului 700.
Ieșirea din sistemul impozitării specifice se poate face către impozitul pe profit, dacă firma are venituri de la un milion de euro în sus, dar nu mai desfășoară activitate pe codurile CAEN vizate de forfetar. Sau se poate face către impozitul micro, dacă firma are venituri sub un milion de euro, chiar dacă încă desfășoară activitate pe codurile CAEN vizate de forfetar.
Important! În altă ordine de idei, trebuie amintit că plătitorii de impozit pe profit care trec anul acesta la impozit specific trebuie să declare și să achite impozitul pe profit pentru 2020 până pe 25 martie 2021. Impozitul specific pentru anul 2021 se declară și se achită semestrial, adică până la data de 26 iulie 2021 (în primele trei luni din 2021 se aplică o scutire de impozit specific) și până la data de 25 ianuarie 2022.
Cine aplică impozitul specific
Impozitul specific trebuie aplicat de către firmele care activează în domeniile turistic și alimentație publică și care în mod normal ar plăti impozitul pe profit. Mai precis, este vorba de companiile care desfășoară efectiv activitate pe următoarele coduri CAEN:
- 5510 - hoteluri și alte facilități de cazare similare;
- 5520 - facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată;
- 5530 - parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- 5590 - alte servicii de cazare;
- 5610 - restaurante;
- 5621 - activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- 5629 - alte servicii de alimentație n.c.a.;
- 5630 - baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Concret, firmele acestea trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a intra în sfera impozitului specific. Înainte de toate, la data de 31 decembrie 2020 trebuie să fi avut în actele constitutive unul dintre codurile CAEN de mai sus și să desfășoare efectiv activități aferente acestora.
În al doilea rând, firmele nu trebuie să se afle în lichidare. În al treilea rând, numai plătitorii de impozit pe profit pot trece la impozitul specific, deoarece acesta din urmă nu se aplică microîntreprinderilor, chiar dacă activează în turism sau alimentație publică.
Impozitul specific are un cuantum variabil, care se stabilește în funcție de businessul fiecărui contribuabil vizat.
Important! Companiile care în 2021 aplică impozitul specific și, în paralel, desfășoară activități pentru care se datorează impozit pe profit datorează la stat un impozit mixt (impozit specific + impozit pe profit).