Codul fiscal prevede că firmele sunt scutite de plata impozitului pe profit, în anul 2019, dacă reinvestesc acel profit în anumite îmbunătățiri pentru buna desfășurare a afacerilor. Este vorba de profitul reinvestit în:
- echipamente tehnologice;
- calculatoare electronice;
- echipamente periferice;
- mașini și aparate de casă, de control și de facturare;
- programe informatice;
- dreptul pentru folosirea programelor informatice.
Concret, scutirea de impozit este valabilă dacă acestea sunt produse sau cumpărate, inclusiv prin leasing financiar, și puse în funcțiune. Și dacă sunt folosite pentru desfășurarea activității economice.
Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1 și în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este inclus în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004.
„Profitul investit (...) reprezintă soldul contului de profit și pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, obținut până în trimestrul sau în anul punerii în funcțiune a activelor (...). Scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă”, este explicat în Cod.
Scutirea de impozit este calculată trimestrial sau anual, în funcție de cum se plătește impozitul de către firme. „Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar”, mai prevede actul normativ.
Dacă firma are pierdere contabilă la finele exercițiului financiar, recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit nu se face. Asta înseamnă că firma nu repartizează la rezerve suma profitului reinvestit.
„Contribuabilii (...) au obligația de a păstra în patrimoniu activele respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani”, este subliniat în Codul fiscal.
În caz contrar, pentru sumele în cauză se va recalcula impozitul pe profit și se vor datora creanțe fiscale accesorii de la data la care s-a aplicat facilitatea. Practic, firmele sunt obligate să depună o declarație rectificativă.
Impozitul pe profit pentru anul 2018 trebuie raportat, prin intermediul formularului 101, până la 25 martie 2019. Aceeași dată este și termenul-limită pentru plata impozitului la stat.
Informațiile despre declararea impozitului pe profit pentru anul 2018 pot fi urmărite aici.