Legislația fiscală mai prevede și alte criterii care trebuie îndeplinite pentru aplicarea facilităților, nerespectarea lor putând duce la anularea scutirii, caz în care companiile vor fi obligate să plătească impozit pe profit suplimentar, dar și dobânzi sau penalități de întârziere pentru sumele scutite în mod eronat.
Pentru ce tipuri de active se pot aplica aceste facilități fiscale
Codul fiscal prevede, la art. 22, alin. (1), că firmele sunt scutite de plata impozitului pe profit, în anul 2019, dacă reinvestesc profitul în:
- echipamente tehnologice;
- calculatoare electronice;
- echipamente periferice;
- mașini și aparate de casă, de control și de facturare;
- programe informatice;
- dreptul pentru folosirea programelor informatice (numai dacă a fost achiziționat după 1 ianuarie 2017).
Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1 și în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este inclus în Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004.
Pentru a se putea aplica scutirea, este nevoie ca oricare dintre aceste active să fie noi (nu second-hand) și să fie puse efectiv în funcțiune și folosite în operațiunile companiei (simpla lor achiziție nu este, deci, suficientă).
În plus, activele pentru care s-a aplicat facilitatea trebuie să fie păstrate în patrimoniul companiei cel puţin jumătate din durata legală de utilizare, dar nu mai mult de cinci ani (a se înțelege că ele pot fi păstrate cât timp dorește compania, dar după cinci ani, dacă se dorește, activele pot fi înstrăinate), iar singurele excepții de la această regulă sunt cele permise de legislație: în cazul unor distrugeri, pierderi, furturi sau defecțiuni (oricare dintre aceste evenimente trebuie documentate și dovedite), precum și în cazul în care au fost înstrăinate ori transferate în cadrul unor proceduri de reoganizare judiciară sau faliment.
Trebuie reținut, de asemenea, că pentru activele care intră în sfera de aplicare a scutirii nu se poate aplica și metoda de amortizare accelerată (prin care 50% din valoarea totală a respectivului echipament poate fi trecută ca cheltuială în primul an, urmând ca pentru restul duratei de viață a activului să se aplice amortizarea liniară, cu repartizare egală a cheltuielii de achiziție pe fiecare lună).
Dacă o firmă aplică scutirea de impozit pentru active care nu respectă toate aceste condiții impuse de legislația fiscală, ea va fi nevoită ulterior să recalculeze impozitul pe profit și să plătească contravaloarea impozitului scutit în mod eronat, precum și dobânzile și penalitățile de întârziere aferente (în anul 2019, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, adică 7,3% pentru un an întreg, iar nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, adică 3,65% pentru un an întreg.
Mare atenție! În cazul în care constatarea aplicării eronate a scutirilor este făcută de Fisc, în cadrul unor controale, firmele vor datora o penalitate de nedeclarare de 0,08% pentru fiecare zi. Penalitatea se calculează începând cu prima zi următoare datei scadente, iar cota procentuală se aplică asupra contravalorii obligațiilor fiscale nedeclarate sau declarate incorect.
Cum se calculează scutirea de impozit pe profit
Potrivit normelor fiscale, scutirea de impozit este calculată fie trimestrial, fie anual, în funcție de tipul plătitorului, astfel cum este el înregistrat în vectorul fiscal, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit se acordă în limita impozitului pe profit datorat în trimestrul/anul respectiv.
Potrivit Codului fiscal, „suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puțin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârșitul exercițiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurența profitului contabil înregistrat la sfârșitul exercițiului financiar”.
În același timp, trebuie știut că, dacă firma are pierdere contabilă la finele exercițiului financiar, nu se face recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit. Asta înseamnă că firma nu repartizează la rezerve suma profitului reinvestit.
Atenție! Utilizarea viitoare a rezervei din facilități fiscale la acoperirea pierderilor, majorarea capitalului social sau repartizarea la dividende va presupune plata unui impozit de 16%, deoarece rezervele vor fi asimilate veniturilor. Dacă însă, este menținută până la lichidarea societății, rezerva nu se impozitează, deoarece nu se ia în calcul atunci când se stabilește profitul din lichidare.
De 25 de ani, știm tot ce ce întâmplă în fiscalitate. Analizăm, dezbatem și împărtășim din experiența și practica noastră de la PKF Finconta în seria informativă Memo fiscal.
Comentarii articol (0)