Dacă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va face fără niciun acord, va trebui să treceți prin procesul de omologare al mașinilor aduse din Marea Britanie, menționează RAR. Omologarea este necesară pentru a vă putea înmatricula, ulterior, mașinile aduse.
Pe de altă parte, în cazul mașinilor care au fost aduse din Marea Britanie, până la momentul retragerii țării din UE, acestea nu vor fi afectate de aceste reglementări.
„Niciun autovehicul deja înmatriculat în România NU va fi afectat de următoarele modificări care ar putea interveni”, punctează RAR, în cadrul aceleiași postări.
Ce se întâmplă cu mașinile noi
După retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (12 aprilie sau 22 mai), mașinile noi aduse din Marea Britanie vor trebui reomologate. În acest scop, se va face verificarea condițiilor tehnice, aplicabilă mașinilor noi provenite din state din afara Uniunii Europene.
În plus, RAR recomandă înmatricularea mașinilor care au fost aduse din Marea Britanie, până la momentul producerii Brexit-ului. Chiar și dacă au fost omologate în Marea Britanie și s-a acordat o carte de identitate a vehiculului (CIV), înmatricularea nu va fi posibilă, dacă aceasta se face ulterior Brexit-ului.
Situația mașinilor second-hand aduse din UK
În cazul mașinilor second-hand, va fi nevoie de o nouă reomologare, în baza cerințelor RNTR-7 (care sunt aplicabile mașinilor provenite din afara Uniunii Europene). După aceea, trebuie respectată și limita de poluare Euro 3/Euro III.
O schimbare specifică va apărea în cazul mașinilor cu volanul pe partea dreaptă. Acestea „nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate”, precizează RAR.
În final, inspecția tehnică periodică făcută (ITP) în Marea Britanie nu va mai fi recunoscută, în România, în scopul omologării individuale și a eliberării CIV, pentru reînmatriculare. Astfel, va trebui refăcută ITP.
Cele mai recente evoluții privind Brexit
Îndeplinirea formalităților enumerate mai sus va fi obligatorie numai dacă retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va face fără un acord care să stabilească alte elemente de tranziție.
Și chiar dacă astăzi a fost prelungit termenul de retragere (22 mai sau 12 aprilie, în funcție de acceptarea acordului stabilit între Guvernul Marii Britanii și Uniunea Europeană, de către Parlamentul Britanic), retragerea fără niciun acord rămâne încă o posibilitate.
Comentarii articol (0)