Ce (mai) aleg europenii? O demonstrație cu trei exemple
Cu mai puţin de două luni rămase până la alegerile europarlamentare 2019 încep să se traseze noi direcţii. Şi întâmplarea face că încep să fie diametral opuse de ce se promova până acum cu radicalism, anume naţionalism, populism şi imigraţie. Cel puţin în partea asta de lume, a Europei mai aprope de Răsărit. Temele pentru care s-a militat în ultima perioadă arată a fi îndepărtate de agenda electoratului. Se pare că oamenii vor altceva, mai ales oamenii din ţări conduse de partide şi lideri certaţi cu Uniunea Europeană.
Alegătorii europeni nu mai sunt interesaţi de naţionalism, ci susţin în mod deschis Uniunea şi Zona Euro. Vor deschidere şi integrare. Vor înlăturarea corupţiei, iar imigraţia este ultima lor problemă. Emigraţia, depopularea pare a fi o temă mult mai potrivită. Est-europenii sunt mult mai îngrijorați de corupția din ţară decât de o eventuală invazie de străini. Or, alegătorii pe care îi preocupă în primul rând corupţia au mai multe şanse să voteze decât cei care se tem de imigraţie. Discursul acesta a mers în trecut, acum oamenii vor altceva. Şi asta vedem în rezultatele unor alegeri proaspete.
Este pentru prima dată când alegerile europarlamentare, care în mod tradiţional sunt plictisitoare, produc o adevărată dramă, de obicei rezervată pentru scena politică naţională. Alegătorii europeni devin convişi că au puterea de a preveni un posibil dezastru la nivelul Uniunii, aşa că încep să schimbe lucrurile.
Slovacia a oferit unul dintre cele mai recente exemple atunci când a ales un social-liberal, care promovează lupta împotriva corupției, în calitate de președinte al ţării. Victoria Zuzanei Caputova, datorată furiei publice cu privire la corupţia politică, poate servi ca avertisment liderilor eurosceptici precum prim-ministrul ungar Viktor Orban, care încearcă să transforme votul europarlamentar într-un referendum împotriva integrării europene.
Orașul din România unde a fost introdusă trotineta electrică ca mijloc de transport în comun
Sistemul de transport public din Timişoara a fost modernizat cu 25 de trotinete electrice. Acestea pot fi utilizate gratuit, prin intermediul unei aplicaţii care, deocamdată, funcţionează doar pe telefoanele cu Android.
Intrăm în aplicaţia TrotTM de pe telefon. După ce am intrat în aplicaţie şi avem contul deja creat, avem un buton jos, unlock, apăsăm pe butonul unlock după care o să ne ceară să scanăm codul qr de pe trotinetă ma intreabă „vrei să deblochezi trotineta”. Apas DA. În acest moment, staţia s-a deschis, o scoatem de la încărcat şi din staţie, aştept 3 secunde să comunice pe server. Pun telefonul în buzunar şi pot să plec cu trotineta.
Timişorenii se pot plimba cu o astfel de trotinetă electrică, timp de 30 de minute, după care trebuie să o lase în una din cele 3 staţii pe care le au la dispoziţie.
Comentarii articol (0)