Legea nr. 101/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial, măsurile cuprinse de aceasta aplicându-se de azi.
Printre alte modificări ce vizează cadrele militare, documentul vine cu prevederi noi referitoare la concediile pentru formare profesională. Mai precis, cadrele militare active pot să beneficieze, pentru formarea profesională, atât de concedii plătite, cât și de concedii neplătite.
Concediul plătit pentru formare profesională se acordă anual și poate avea o durată maximă de 15 zile lucrătoare. Totuși, concediul trebuie să fie aprobat de comandantul unității militare în condiții ce vor fi stabilite ulterior prin ordin al Ministerului Apărării.
„Cadrele militare în activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesională, plătit, de până la 15 zile lucrătoare, cu aprobarea comandantului unității militare, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale”, este prevăzut în Legea nr. 101/2019.
În plus, în Legea cadrelor scrie clar de-acum că durata concediului pentru formare profesională nu poate fi scăzută din durata concediului de odihnă anual. Totodată, concediul pentru formare este considerat perioadă de muncă efectivă.
Referitor la concediul fără plată pentru formare profesională, cadrele militare pot beneficia de o perioadă de până la patru ani în acest scop. „În timp de pace, cadrele militare în activitate confirmate în serviciul medical pot beneficia (...) de concedii fără plată, pe o durată de cel mult 4 ani, pentru formare profesională”, scrie în noua lege.
Practic, în timpul acestui concediu neplătit, cadrele militare sunt suspendate din funcție și, la întoarcere, trebuie reîncadrate din oficiu. Cu alte cuvinte, funcția rămâne rezervată pe durata concediului fără plată, însă nu și dacă unitatea militară se reorganizează sau restructurează și postul se desființează.
Înainte, Legea cadrelor militare nu prevedea nimic despre posibilitatea de a beneficia de concedii pentru formare profesională, indiferent că vorbim despre concedii cu sau fără plată.
Cadre militare sunt persoanele care au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate.
Comentarii articol (2)