Legea nr. 101/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a adus, în luna mai 2019, o serie de modificări cu privire la concediile de care pot beneficia cadrele militare din țara noastră.
Mai exact, din 2019, cei ce au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer pot beneficia de noi tipuri de concedii, respectiv de concedii pentru îngrijirea copiilor și de formare profesională. În categoria concediilor pentru îngrijirea copiilor sunt incluse concedii precum cel pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul paternal și concediul de acomodare.
Pe de altă parte, așa cum stabilește Legea nr. 101/2019, concediile de formare profesională pot fi de două tipuri, respectiv cu sau fără plată, cel cu plată putând avea o durată maximă de 15 zile lucrătorare.
Pe lângă cele introduse anul trecut, cadrele militare pot beneficia de mai multe alte categorii de concedii. Astfel, pe timp de pace, cadrele militare în activitate au dreptul, potrivit Legii nr. 80/1995, la concediu de odihnă, concediu de odihnă suplimentar pentru activitate în locuri de muncă cu condiții deosebite (vătămătoare, grele sau periculoase) și la concediu de studii.
Suplimentar, cei ce au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate, pot solicita concedii medicale, concedii de creștere a copilului, de acomodare și, în anumite situații, concedii fără plată, pe o durată de cel mult patru ani. În plus, cadrele militare femei beneficiază de concediu de risc maternal și de concediu de maternitate (a nu se confunda cu concediul pentru creșterea copilului).
După cum spuneam mai sus, toate aceste concedii se acordă cadrelor militare pe timp de pace, la declararea stării de război sau a mobilizării, concediile, vacanțele sau permisiile fiind suspendate. Totuși, cadrele militare pot beneficia de anumite concedii și în aceste perioade, dar doar respectând regulile stabilile de ministrul apărării naționale prin ordin.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (0)