Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis luni în instanță după finalizarea anchetei penale a dosarului Revoluției din 1989, potrivit unui comunicat al Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Fostul șef de stat este acuzat de infracțiuni contra umanității.
O infracțiune se califică drept crimă împotriva umanității abia după ce începe să-și producă efectele. Primul și cel mai vizibil efect este starea de pericol la care este supusă populația civilă.
Infracțiunile contra umanității, așa cum sunt ele prevăzute în Codul penal, reprezintă un atac generalizat (adică este îndreptat împotriva unei categorii întregi a populației civile) sau sistematic (care presupune o derulare gândită și planificată a acțiunilor) asupra populației.
Sub denumirea „infracțiuni contra umanității” sunt încorporate în Codul penal următoarele infracțiuni distincte:
- uciderea unor persoane;
- supunerea populației la condiții de viață menite să cauzeze distrugerea fizică (totală sau parțială) - mai exact, este vorba de încercarea de exterminare a unei categorii a populației;
- sclavia sau traficul de ființe umane;
- deportarea forțată;
- tortura;
- violul sau agresiunea sexuală, constrângerea la prostituție, sterilizarea forțată cu scopul de a schimba compoziția etnică a populației - această ultimă precizare este cea care încadrează infracțiunea la acest articol al Codului penal;
- vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane;
- întemnițarea sau altă formă de privare gravă a libertății - scopul acestei infracțiuni este de a sustrage persoana de sub protecția legii;
- persecutarea unui grup sau a unei colectivități - persecutare care se face pe baza unor motive politice, rasiale, naționale, etnice, culturale, religioase, sexuale etc.;
- alte fapte care cauzează suferințe mari sau vătămări ale integrității fizice sau psihice - în fiecare caz concret, instanța judiciară este cea care analizează și decide asupra existenței unor „suferințe mari”.
Foarte important de știut este că, pentru a se încadra la crime împotriva umanității, toate acestea trebuie să aibă loc în cadrul unui atac generalizat sau sistematic împotriva populației civile.
Odată cu încheierea anchetei penale, Ion Iliescu a fost trimis în instanță și urmează să fie judecat pentru ucidere de persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unor persoane, întemnițarea sau altă formă de privare gravă de libertate și alte fapte care cauzează suferințe mari sau vătămări ale integrității fizice sau psihice.
„Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României”, spune comunicatul PÎCCJ despre acțiunile acuzaților din dosarul Revoluției.
Revoluția din 1989 a dus la căderea regimului comunist condus de fostul președinte Nicolae Ceaușescu și la instaurarea democrației în România.
Comentarii articol (0)