avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tortura si jocurile operative
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tortura si jocurile operative

Buna ziua. As dori sa supun discutiei mai multe topicuri legate de cateva situatii atipice si as dori sa aflu parerea unor persoane cu experienta in materie penala legata de existenta/inexistenta infractiunii de tortura in asa zisele jocuri operative efectuate de catre organele de cercetare penala in cadrul administrarii probelor.
Topicu.1. efectuarea de jocuri operative ce au la baza generarea de puternice suferinte psihice in scopul de a obtine pobe sau informatii poate intruni elementele infractiunii de tortura ? Am in vedere la acest topic exceptia prevazuta de art 282 alin (6) Nu constituie tortură durerea sau suferinţele ce rezultă exclusiv din sancţiuni legale şi care sunt inerente acestor sancţiuni sau sunt ocazionate de ele. Stiu ca legea penala este de stricta interpretare iar vestitele jocuri operative nu sunt sanctiuni in intelesul codului penal, ele in opinia mea nefacand obiectul exceptiei mai sus mentionate si in consecinta ar trebui sa fie nelegale acele jocuri operative ce genereaza puternice suferinte psihice.
Topicul.2. scopul torturii, acela de a obtine informatii sau declaratii de la o persoana poate fi intrunit si daca obtinerea acestora se face indirect ? ( in concret, existand tehnica de supraveghere amplasata intr-o locatie, se efectueaza jocuri operative ce au la baza temerile persoane, i se cauzeaza puternice suferinte psihice urmarindu-se, ca datorita acestora, persoana sa vorbeasca si sa se obtina astfel informatii sau declaratii) Am observat ca legea nu distinge modul in care trebuie obtinute aceste informatii, direct sau indirect atata timp cat ele sunt consecinta unei suferinte psihice puternice.
Cel mai recent răspuns: andreit2 , utilizator 13:47, 1 Martie 2015
Daca un tip gras sau bine facut de 195 cm inaltime numara banii fix in fata mea, e o tortua psihica ca din cauza ca fricii eu nu ii pot da in cap sa-i iau banii ?
Vad ca nu ai inteles nimic din intrebare. Nu e tortura psihica faptul ca tu nu-i poti da in cap aluia, dar daca cel de 195 te urmareste peste tot si prin aceasta, in mod deliberat vrea sa iti creeze suferinte psihice puternice ca urmare a starii de teama si astfel sa obtina de la tine declaratii sau marturisiri chiar daca nu sunt catre el, poate fi tortura daca se stabileste legatura de cauzalitate
Tortura psihica e: iti violez si omor copiii daca nu marturisesti, te minte ca sotia ta e in coma la spital, daca nu marturisesti o vezi doar moarta, te pune in fata plutonului de executie si te leaga la ochi, pe urma auzi focuri de arma, etc.

Simpla minciuna sau promisiune mincinoasa a organelor de ancheta nu este tortura. Si nici chestii de genul "ce sadic esti de ai violat-o pe copila asta", "omoratul de copii face parte din hobbyurile tale?" sau sa-ti arate poze cu victimele ranite ale unor infractiuni.

In ce priveste utilizarea informatiilor obtinute prin interceptari sau prin infiltranti, nu e neaparat tortura, tortura e daca infiltrantul te ameninta ca-ti va taia cate un deget daca nu marturisesti.
Textul de lege nu cere neaparat ca marturisirile sau informatiile sa fie furnizate catre persoana care efectueaza actele cauzatoare de suferinta psihica ci conditioneaza existenta faptei doar cu privire la scop. Unde legea nu distinge nici interpretul nu are voie sa distinga. In concluzie, in teorie , poate subzista infractiunea de tortura atunci cand cineva provoaca suferinte psihice puternice pentru obtinerea de marturisiri sau informatii, chiar daca acestea nu sunt facute catre autorul suferintei. Nu a fost niciodata topicul discutiei despre informatiile obtinute de agenti sub acoperire. La existenta unor suferinte puternice conform CEDO trebuie avute in vedere toate circumstantele spetei inclusiv starea de sanatate si starea psihica a persoanei. Astfel daca persoana sufera de o boala psihica (de ex. depresie) aceasta va perpece mult mai intens suferintele psihice, conditia sa medicala fiind prin ea insasi o suferinta. De asemenea nu a fost niciodata vorba de promisiuni sau afirmatii ale organelor de urmarire penala cu ocazia anchetei ci de acte cauzatoare de suferinte psihice puternice ce au urmarit efectuarea de marturisiri catre un tert, in speta sotia intr-o locatie supravegheata tehnic..
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
andreit2, utilizator
Problema este ca suferintele psihice pot exista in mod subiectiv, de ex. in Olanda o femeie acuzata ca a omorat un copil s-a sinucis in celula dupa interogatorii. Tortura trebuie definita in mod obiectiv, simplul motiv ca esti interogat cu duritate si acuzat de cate si mai cate nu este suficient pentru a fi tortura. Sigur, in unele tari cine este bolnav psihic poate cere ca interogatoriul sa fie supervizat de un psiholog, tocmai pentru a reduce din duritatea interogatoriului.

Alte discuții în legătură

Tortura si jocurile operative andreit2 andreit2 Buna ziua. As dori sa supun discutiei mai multe topicuri legate de cateva situatii atipice si as dori sa aflu parerea unor persoane cu experienta in materie ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala in tortura psihica pablodaniel pablodaniel este de ajuns comportamentul mai multor persoane impotriva subiectului pentru inceperea urmaririi penale? pe art 267 cod penal, atata timp cat este aproape ... (vezi toată discuția)
Blestem Angel Mariana Angel Mariana Un primar a fost blestemat de un cetatean ca sa isi vada copii in sicriu de plumb. Primarul a facut denunt penal in baza art 257 NCP si 193. Se stie ca ... (vezi toată discuția)