Buna ziua. As dori sa supun discutiei mai multe topicuri legate de cateva situatii atipice si as dori sa aflu parerea unor persoane cu experienta in materie penala legata de existenta/inexistenta infractiunii de tortura in asa zisele jocuri operative efectuate de catre organele de cercetare penala in cadrul administrarii probelor.
Topicu.1. efectuarea de jocuri operative ce au la baza generarea de puternice suferinte psihice in scopul de a obtine pobe sau informatii poate intruni elementele infractiunii de tortura ? Am in vedere la acest topic exceptia prevazuta de art 282 alin (6) Nu constituie tortură durerea sau suferinţele ce rezultă exclusiv din sancţiuni legale şi care sunt inerente acestor sancţiuni sau sunt ocazionate de ele. Stiu ca legea penala este de stricta interpretare iar vestitele jocuri operative nu sunt sanctiuni in intelesul codului penal, ele in opinia mea nefacand obiectul exceptiei mai sus mentionate si in consecinta ar trebui sa fie nelegale acele jocuri operative ce genereaza puternice suferinte psihice.
Topicul.2. scopul torturii, acela de a obtine informatii sau declaratii de la o persoana poate fi intrunit si daca obtinerea acestora se face indirect ? ( in concret, existand tehnica de supraveghere amplasata intr-o locatie, se efectueaza jocuri operative ce au la baza temerile persoane, i se cauzeaza puternice suferinte psihice urmarindu-se, ca datorita acestora, persoana sa vorbeasca si sa se obtina astfel informatii sau declaratii) Am observat ca legea nu distinge modul in care trebuie obtinute aceste informatii, direct sau indirect atata timp cat ele sunt consecinta unei suferinte psihice puternice.
1.Legea pedepseste fara indoiala tortura sub toate formele ei insa nu vreau sa intru in detalii intr-ucat nu e cazul de fata. Jocurile operative la care va referiti dvs, tehnic se numesc tactici de ascultare. Manualele de criminalistica prevad capitole intregi referitoare la tehnicile de ascultare. Phihologia judiciara in tehnica de ascultare are un rol foarte important in obtinerea probelor izvorate din declaratii. Astfel, faţă de învinuitul/inculpatul de rea-credinţă procedeul tactic trebuie să-l determine pe acesta să renunţe la tendinţa de minciună, de negare a faptelor şi să-l determine să recunoască adevărul; acest procedeu trebuie să aibă însuşirea de a surprinde, de a descumpăni, de a-l determina pe acesta să colaboreze şi în final să facă declaraţii sincere.
Alegerea tacticii pe care anchetatorul o va folosi are la baza atitudinea celui ascultat, varsta,antecedente penale,etc
Aceste tactici de care v-am vorbit mai sus nu fac parte din actele sanctionate de infractiunea de tortura.
2.Pentru amplasarea tehnicii de supraveghere este nevoie de un mandat emis de care un judecator la propunerea procurorului de caz insa aceasta nu constituie element al torturii.
Legea face referire la "producerea unei puternice suferinte fizice sau psihice asupra unei persoane in scopul obtinerii de...." Legiuitorul nu a distins modul in care se comite infractiunea intrucat, indiferent prin ce mod s-ar comite se urmareste de fapt scopul.
Multumesc pentru raspuns. Intrebarea mea nu se referea la tehnicile de interogare ale anchetatorilor, tehnici care nu au voie sa cuprinda promisiuni, amenintari sau constrangeri in scopul de e determina o persoana sa dea, sa nu dea declaratii etc. In mod evident nu constituie tortura amplasarea de tehnica de supraveghere cu autorizatiile legale si nici nu am sustinut asa ceva. intrebarea se referea la posibila existenta a unui nou tip de tortura ca urmare a evolutiei tehnicilor de ascultare si administrare de probe. Consider ca atata timp cat se comit acte de natura a cauza suferinte psihice puternice cu scopul de a obtine marturisiri nu are relevanta daca aceste marturisiri nu au fost efectuate direct catre cel care a produs suferinta psihica ci fata de o alta persoana.