avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Blestem
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Blestem

Un primar a fost blestemat de un cetatean ca sa isi vada copii in sicriu de plumb. Primarul a facut denunt penal in baza art 257 NCP si 193. Se stie ca persoanele care mor in zone indepartate de boli contagioase grave sunt transportate in astfel de sicrie! Se poate ajunge la vreo pedeapsa? Multumesc!
In legislatia noastra nu exista infractiune de blestem. Cel mult ar fi cazul unei amenintari, deci s-ar preta cumva, desi ma indoiesc, la infractiunea de amenintare cu un rau asupra familiei sau a unui membru al familiei. Insa ca sa fie amenintare trebui ca cel care ameninta sa provoace o temere efectiva celui amenintat. Greu de probat si inteles ca un blestem sa fie amenintare. Unii dintre noi nici nu credem in blesteme.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
ILIE DORIN, Mediator
Cum reclamantul nu are posibilitatea sa probeze in conditiile legii ' blestemul ',in final nu v-a obtine solutie favorabila
Mai se poate pune inclusiv problema provocarii ,starea de fapt/antecedente intre parti si alte circumstante
La infractiunea de ultraj, infractiunea de loviri si alte violente este absorbita, fiind de fapt o modalitate alternativa a elementului material.
Cand se analizeaza latura obiectiva-elementul material, nu este necesar intodeauna pentru existenta infractiunii de loviri sau alte violente sa existe un contact fizic intre agresor si victima, fapta se poate comite prin orice fel de violente prin care se produce o suferinta fizica, neexcluzandu-se violenta psihica, chiar si o sperietura puternica.
Totusi, fapta nu este tipica daca s-au produs numai suferinte psihice, astfel daca fapta a fost comisa prin "alte violente", trebuie sa existe si sa fie dovedita legatura de cauzalitate intre actele de violenta si suferinta fizica produsa.
Incadrarea este facuta bine, din punctul meu de vedere, in varianta in care edilul a avut de suferit si pe plan fizic in urma violentei psihice.
De exemplu, in urma violentelor psihice, avand afectiuni cardiace a trebuit sa se prezinte de urgenta la spital unde a necesitat anumite interventii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost lovita Vivian Ingrid Vivian Ingrid Am fost lovita de un vecin in usa apartamentului meu, cu usa metalica.Am fost apoi amenintata ca ma bate de ma nenoroceste.Agresiunea ar fi fost mult mai ... (vezi toată discuția)
Ultraj daca injur judecatorul?? aidu aidu Art. 279 alin. (2) Cod Penal: Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură ... (vezi toată discuția)