Conform Codului de procedură civilă, procedura ofertei de plată și a consemnațiunii poate fi utilizată ori de câte ori creditorul (cel căruia i se datorează ceva) nu vrea să accepte plata unei datorii exigibile.
Primul pas pentru debitor (cel care datorează) este să se adreseze unui executor judecătoresc din circumscripția curții de apel în care creditorul își are domiciliul (sau domiciliul ales) sau sediul.
Executorul judecătoresc va mijloci o somație pe care debitorul o va trimite creditorului. În acea somație, debitorul va trebui să arate locul, data și ora unde creditorului îi va fi predată suma de bani sau obiectul datorat.
De aici, există două posibilități:
- Creditorul acceptă plata datoriei și totul se termină.
- Creditorul refuză, în continuare, plata datoriei sau nu se prezintă la locul stabilit în somație, la ora și data prevăzute. În acest caz, suma de bani sau bunul va fi consemnat (va fi, în esență, depus) la CEC Bank - S.A. sau la o altă instituție de credit. De asemenea, după caz, consemnarea se va putea face și la o unitate specializată.
În acest al doilea caz, va fi trimisă o nouă somație creditorului, care va fi înștiințat despre ziua, locul și ora depunerii sumei de bani/a bunului datorat.
Atenție! Este obligatorie consemnarea sumelor de bani, de către instituțiile de credit, conform Codului de procedură civilă.
În schimb, dacă e vorba de bunuri, consemnarea acestora se face în funcție de specificul lor, conform Codului civil. De exemplu, dacă e vorba de bunuri ale căror depozitare implică anumite cheltuieli ridicate, bunul respectiv poate fi vândut (cu notificarea prealabilă a creditorului și încuviințarea instanței), suma rezultată din vânzare fiind, în final, consemnată.
Cum scapă debitorul de datorie, dacă a recurs la serviciile executorului judecătoresc
Ulterior consemnării bunului, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere, faptul că plata s-a făcut și, astfel, că debitorul a fost eliberat de datorie. Această încheiere va fi comunicată creditorului, în termen de cinci zile de la întocmire.
Dacă creditorul consideră că nu au fost respectate condițiile de formă, de fond sau de validitate ale procedurii ofertei de plată și a consemnațiunii, poate să ceară anularea încheierii executorului judecătoresc. Cerearea de anulare trebuie introdusă, în 15 zile, la judecătoria în circumscripția căreia a avut loc consemnarea. Împotriva hotărârii judecătoriei se poate face apel, în zece zile de la comunicare.
În ceea ce privește momentul de la care debitorul este eliberat de datorie, acesta diferă în funcție de anularea sau nu a încheierii executorului judecătoresc. Dacă nu este anulată, momentul eliberării de datorie este cel al consemnării. Dacă este anulată, plata nu mai este una valabilă, neexistând nicio eliberare de datorie.
Instanța, altă entitate în fața căreia se poate desfășura procedura
Dacă există un litigiu între creditor, care nu acceptă plata, și debitor, cel din urmă poate să urmeze procedura ofertei de plată și a consemnațiunii și în fața instanței, în orice stadiu al judecății.
Prin încheiere a instanței, creditorul va fi pus în întârziere să primească suma de bani sau bunul datorat. Din nou, se pot întâmpla două lucruri diferite:
- Dacă creditorul este prezent și acceptă plata, debitorul va fi eliberat de datorie, prin încheiere.
- Dacă creditorul nu este prezent sau nu acceptă plata, debitorul va consemna suma de bani sau bunul (în exact același mod cum s-ar fi desfășurat consemnarea prin recurgerea la un executor judecătoresc). Recipisa de consemnare va fi depusă la instanță, aceasta constatând eliberarea de datorie a debitorului.
Încheierile menționate mai sus pot fi atacate doar odată cu fondul, nu și separat (adică totul depinde de procesul în cadrul căruia s-a desfășurat procedura ofertei de plată și a consemnațiunii, putând fi atacată doar o hotărâre dată în cadrul acestuia).
În final, dacă debitorul a constituit o ipotecă, în baza datoriei, va putea cere radierea acesteia. Pentru acest lucru, va utiliza procesul-verbal al executorului judecătoresc sau încheierile instanței, după caz.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)